Vágólapra másolva!
Újabb kormánytagokat zárt ki az érintettek köréből a Mécs-bizottság, amelynek kormánypárti tagjai tegnap a Belügyminisztériumban, a Honvédelmi Minisztériumban és az Információs Hivatalban befejezték az egyeztetéseket, és kialakult azok köre, akiket ügynökmúlt terhel. Mécs Imre tegnap levélben fordult a Történeti Hivatalhoz, hogy az ügynökbírák dossziéira is terjedjen ki a vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Kialakult azoknak a volt minisztereknek a köre, akiket az egyeztetések után érintettnek tekintenek a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltjával foglalkozó bizottság (kormánypárti) tagjai. Csak azokat az eseteket tekintik bizonyítottnak, ahol egyértelmű a közreműködés. Tóth Károly (MSZP) hangsúlyozta: nem akkor jó a bizottság, ha sok nevet tud felmutatni, hanem akkor, ha nem téved.

Dávid Gyula (MSZP) elmondta, hogy meggyőződtek az iratok hitelességéről, az eredeti dokumentumok és bizonyítékok alapján további személyek érintettségét zárták ki. Mint elmondta: Ma kevesebben vannak, mint tegnap voltak", konkrét számokról azonban nem beszélt. A bizottság a BM, a Honvédelmi Minisztérium és az Információs Hivatal anyagát vizsgálat át, és ezzel befejezte az iratok egyeztetését. A nyilvántartások nem teljes körűek, látható, hogy tűntek el anyagok. "Ezért azt nem tudjuk mondani - jelentette ki Dávid Gyula -, hogy valaki feddhetetlen, hanem csak azt, hogy nem találtunk róla anyagot."

Tóth Károly arra reagálva, hogy Szabó Lukács volt képviselő dokumentumokat kíván a bizottságnak átadni, elmondta: ha bárki átad iratot, azt szakértőkkel megvizsgáltatják, és átadják a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, hogy keressék meg az anyag eredetijét és állapítsák meg valódiságát.

Amíg az ellenőrzés nem történik meg, nem hallgatnak meg senkit, nehogy alaptalanul hírbe hozzon másokat. Mécs Imre (SZDSZ), a bizottság elnöke levelet küldött a Történeti Hivatal vezetőjéhez, hogy az iratátvizsgálást terjesszék ki az átvilágítóbírák dossziéira is. Az ügynöktörvény több szempont meglétét szabta feltételként az érintettség megállapításához, de a Mécs-bizottságnak elég egy feltétel megléte. Ezeket rögzítik az ügynökbírák jegyzőkönyvei.

Dávid Gyula képviselő szerint érezhetően negatív hatással van a titkosszolgálatok munkájára, hogy tevékenységük a közélet homlokterébe került. Ezért helyesebb lenne a bizottság munkáját minél előbb lezárni.