Kisoroszit elzárja a Duna a külvilágtól

Vágólapra másolva!
Várhatóan elönti a Kisoroszit Tahival összekötő utat a víz, így Kisoroszit néhány napra elzárja a víz a külvilágtól. A Dunakanyar településeinél az ártérben épült házak víz alá kerülnek, ezért Szobon 30 házból telepítik ki a lakókat. Tátnál már kiöntött a Duna, mentik az érékeket. 
Vágólapra másolva!
Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye/itthon/20020813arviz.html

A Dunakanyar településein mintegy ezren vettek részt a növekvő ár elleni védekezésben csütörtökre virradóra. Az előrejelzések szerint a víz szintje a hét végén a tavaszi maximumnál egy méterrel magasabbra emelkedik, ezért több helyen az ártérben épült házak is víz alá kerülnek. Emiatt szerdán Szobon a Dunához közeli utcák 30 házából kellett a lakókat kiköltöztetni, ideiglenesen a helyi iskolában, rokonoknál elhelyezni.

Zebegénynél, Kismarosnál, Nagymarosnál, Verőcén homokzsákokkal védik a 12-es utat a medréből kilépő folyótól, csakúgy, mint Sződligetnél a 2-es, a másik parton Visegrádnál és Szentendrénél a 11-es utat. Eddig 30 ezer homokzsákból alkottak védelmi vonalat, a nap folyamán pedig további 25 ezer zsákot helyeznek ki.

A Szentendrei-szigeten a Kisoroszit Tahival összekötő utat pénteken várhatóan elönti majd a víz, így Kisoroszi néhány napra el lesz zárva a világtól. Erre a helyzetre felkészülnek a katasztrófavédelmi szakemberek az önkormányzattal: terepjáró autókkal biztosítják majd az összeköttetést, és szükség esetén akár a budapesti mentőhelikopter is rendelkezésre áll. A faluban megkezdődött az élelmiszerkészletek beszerzése.

Folyamatosan leáll a kompközlekedés


Forrás: ORIGO


Védekezés a Római-parton
Fotó: Barakonyi Szabolcs


Tátnál kiöntött a Duna, mentik az értékeket

Harmadfokúra emelték csütörtökön délelőtt az árvízvédelemi készültséget Komárom térségében. A Duna menti községekben mindenütt erősítik a gátakat, a veszélyeztetett épületekből mentik az értékeket. Esztergomban 11 családot költöztettek ki a Prímás-szigetről a Duna áradása miatt

A Budapest-Bécs közötti vasútvonal Komárom-Szőny közötti szakaszának Duna felőli vágányát - mivel a vasúti töltés egyben védvonal is - a fokozatosan emelkedő víz miatt lezárták.

A lezárással egyidőben megkezdték a töltés erősítését, a mintegy 4,5 kilométer hosszúságú nyúlgát felét már megépítette a tatai Klapka György Lövészdandár 200 katonája és további száz civil. Tát környékén is megerősítették a védvonalat. A folyó itt már kilépett medréből, ezért az ott lévő házakból, éttermekből és közintézményekből fokozott ütemben mentik az értékeket.