Vágólapra másolva!
Kedd reggelre Bács-Kiskun megye északi részén már megkezdődött az apadás, ahol a tetőző Duna fél méterrel haladta meg az addigi legmagasabb vízállását. Kedd délelőtt Kalocsánál tetőzik a folyó, minden korábbinál húsz centivel magasabban. Eddig sehol sem szakadtak át a töltések, és szakemberek szerint a déli országrészben sem kell ettől tartani.
Vágólapra másolva!

A Budapesttől északra lévő folyószakaszon már sehol sem kell tovább magasítani a töltéseket, az árhullám ugyanis hétfő éjszaka elérte Bács-Kiskun megyét, amelynek első településén, Tassnál, kedd hajnalban már megkezdődött az apadás. Tassnál a Duna vízállása fél méterrel haladta meg a korábbi rekordot, ugyanis 872 centiméteren tetőzött. Kalocsáról és környékéről három családot kell kiköltöztetni az áradás miatt.

Paksnál 895 centiméterrel tetőzött a Duna kedden reggel; a vízmagasság mintegy 30 centiméterrel alacsonyabb a vártnál, így a Tolna megyei települések nincsenek veszélyben. A vízmagasság 13 centiméterrel elmarad az eddigi rekordnak számító, 1965-ben mért értéktől - mondta Horváth Emil, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatási felelőse. A Sió árvízkapunál azonban az eddigi legmagasabb vízmagasságot, 1209 centimétert mértek, amely kora délutánig még 5-10 centimétert emelkedni fog, de így sem éri el az előre jelzett 1240 centimétert - tette hozzá.

A Sió torkolatánál és a gemenci erdőnél kora délutánra, Bátán és Baján pedig estére várható a tetőzés. A Duna-menti települések nincsenek közvetlen veszélyben, az áradáskor szokásos jelenségek, csurgások, fakadóvizek, buzgárok azonban ezen a szakaszon is előfordulnak, de a töltéseken dolgozó mintegy 250 ember éberségének köszönhetően kárt nem okoznak - mondta Horváth Emil.

Nagyobb kockázattal egyedül a Tolna-megyei Bátának kell számolnia. Ott 14 házból már vasárnap kiköltöztették a lakókat. Bátán mintegy 100 épületet fenyegetett a víz, de az éjjel-nappal folyó védekezésnek köszönhetően azokat várhatóan sikerül megvédeni.

Forrás: ORIGOAz országban héfőn este 26 ezer helyett már csak 17 ezren dolgoznak a gátakon. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a Duna főváros alatti szakaszán készülnek fel a rendkívüli mennyiségű víz fogadására.

Szigetszentmiklóson vasárnap éjszaka 260 embert telepítettek ki a folyó árteréből.

Hétfőn délután öt órától várhatóan 1-2 napra részlegesen lezárják az 55-ös főutat a bajai hídfő és Pörböly között a gemenci vadállomány mentése érdekében - tájékoztatta az [origo]-t Endrődi István, a Kormányzati Koordinációs bizottság Operatív Törzsének vezetője. Az intézkedésre azért van szükség, mert az 55-ös főút keresztezi az állatok legkedvezőbb menekülési útvonalát és több, amúgy is riadt vaddisznót elütöttek az út mentén.

Az árhullám Dunaújvárost nem veszélyezteti, mivel a lépcsős kialakítású, 50 méteres partfal teljes biztonságot jelent.

Az előrejelzések szerint nem kell elrendelni a harmadfokú készültséget Baján, mert a vízmagasság nem fogja elérni a kritikus szintet.

Rácalmásnál 5-10 lakóházat kellett homokzsákokkal körberakni, de a lakók kitelepítésére nem volt szükség.

A felső szakaszok lassan megkönnyebbülnek, bár még mindig hatalmas víztömeg feszíti a gátakat. A tetőzést követő apadás a víz emelkedési üteménél dinamikusabb - közölte Reich Gyula, a védelmi törzs szóvivője.