Eltört a Barátság I. kőolajvezeték

Vágólapra másolva!
Körülbelül 250 köbméternyi olaj ömlött ki a Barátság I. kőolajvezeték egyik oldalágának eltörése után a Vecsés és Ecser közötti útra és a környező kukoricásra. A kármentesítésen a MOL Rt. szakemberei dolgoznak.
Vágólapra másolva!
Forrás: HavariaPress
Fotó: HavariaPress

Eltörött a Barátság I. kőolajvezeték egyik mellékága Pest megyében, Vecsés közelében. Az olajból a Vecsést Ecserrel összekötő útra is jutott, ennek a szennyeződésnek az eltávolításán a közútkezelő dolgozik. Az utat le kellett zárni.. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta az [origo]-nak, hogy körülbelül 250 köbméternyi olaj ömlött ki, mintegy 150 méter sugarú körben beszennyezve a talajt.

A 600 milliméteres vezeték öt óra után néhány perccel tört el, mechanikai hiba miatt. Személyi sérülés nem történt, és lakott területet sem veszélyeztetett az olaj. A kivezényelt két tűzoltóautó fél nyolc körül elhagyta a helyszínt, mivel tűz nem volt, és nem tartanak robbanásveszélytől - mondta Dobson Tibor.

A HavariaPress azonban úgy tudja, hogy a helyzet rendkívül veszélyes, mivel a csőben nagy nyomású gáz segítségével áramlott az olaj, és fennállhat a robbanás veszélye.

A kármentesítést jelenleg a MOL szakemberei végzik. A Vecsés és Ecser között lévő területen feltehetően talajcserére lesz szükség. Arról egyelőre nincs információ, hogy a szennyeződés veszélyezteti-e a környék ivóvíz készletét.

Ha az út megtisztításával végeznek, a közlekedés megindulhat a kőolajvezeték javításától függetlenül.