Fidesz-kritika a Mistral rakétáknak

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint érthetetlen, hogy a jelenlegi kormány miért ragaszkodik a tegnap kudarcot vallott francia Mistral rakétákhoz, miközben már 1999-ben is probléma volt velük egy bemutatón. A Honvédelmi Minisztérium szerint azonban ez a legújabb, legkorszerűbb rendszer, a tegnapi gyakorlatot elfogadták és hadrendbe állították a Mistralt.
Vágólapra másolva!

A 28 milliárd forintért vásárolt Mistral-2 légvédelmi rakétarendszer szerdán leszerepelt egy protokolláris bemutatón a vezérkar és a miniszter előtt. Három rakétából egy célba érkezés előtt megsemmisítette magát, egyet pedig csak második próbálkozásra tudtak kilőni. A rendszert a hibák ellenére hadrendbe állították, a vezérkari főnök ugyanakkor vizsgálatot kezdeményezett.

A Fidesz szerint érthetetlen, hogy a kudarcba fulladt gyakorlat után Juhász Ferenc honvédelmi miniszter még mindig ragaszkodik a költséges, francia gyártmányú légvédelmi rendszer beszerzéséhez. A 28 milliárd forintba kerülő programot a Fidesz-kormány egyszer már leállította, miután az 1999-es szakmai bemutatón egyetlen Mistral-rakéta sem ért célba - áll a Fidesz közleményében, melyet Simicskó István, a párt biztonságpolitikai kabinetjének vezetője írt alá.

A Mistral-2 a legújabb és a legkorszerűbb légvédelmi rakétarendszer, az 1994-98-as Országgyűlés honvédelmi bizottsága egyöntetűen javasolta beszerzésüket - mondta a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója, Matyuc Péter. A rakéták 1999-ben érkeztek meg Magyarországra, és valóban kudarcot vallottak egy '99-es bemutatón, amikor három rakétából kettő nem ért célba. Ekkor úgy döntött a honvédségi vezetés, hogy további gyakorlatoztatásra van szükség a beállításukhoz - mondta Matyuc Péter. Idén ismét három rakétát lőttek ki, az első rakéta azonban megsemmisítette magát célba érkezés előtt, a másik kettő azonban célba ért, bár egyiket kétszer kellett elindítani. A Honvédelmi Minisztérium nem érti a Fidesz kifogását, és hogy mit szeretnének elérni, hiszen a rendszer leszerelése húszmilliárd forintnál is többe kerülne.