Tiltakoznak a Tétényi-fennsík beépítése miatt

Vágólapra másolva!
Üdülők épülnek a Tétényi-fennsík törökbálinti részén. Az építkezés miatt veszélybe kerül a környék egyedülálló, védett fajokból álló élővilága.
Vágólapra másolva!

A Tétényi-fennsík újabb, Törökbálinthoz tartozó részét építik be hamarosan. A környzetvédők szerint az építkezés veszélyeztetheti az itteni védett és ritka élővilágot.

A területet 2001-ben minősítette át a törökbálinti önkormányzat üdülőövezetté, így kezdődhet meg napokon belül az építkezés. Sokáig a Duna-Ipoly Nemzeti Park akadályozta a terület beépítését. A terület tulajdonosa azonban vállalta, hogy a veszélyeztetett, ritka növényeket áttelepíti a fennsík egy másik részére. Ezek után a Duna-Ipoly Nemzeti Park is hozzájárult az építkezéshez. A környezetvédők azonban szakmai abszurdumnak tartják az áttelepítést, szerintük ez nem megoldás a problémára, túl sok növényt kellene átköltöztetni.

A Tétényi-fennsík a Budai-hegység előterében elhelyezkedő, környezetéből mintegy 100-150 m magasan kiemelkedő, nagyrészt mészkőrög. Területének nagy hányada már beépült, de a plató központi területe a főváros budai oldalát szegélyező "zöld gyűrű" egyik természetvédelmi szempontból értékes része.

1999-ben a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése a fennsík XXII. kerületi, 111 hektáros részére kimondta a helyi védettséget. A fennsíkon azonban közigazgatásilag négy önkormányzat osztozik: Budapest, Budaörs, Törökbálint és Diósd.

A fennsíkon 39 védett növényfaj található, mint például a homoki kikerics vagy a henye boroszlán. Több ritka állatfaj is él a fennsíkon: a magyar aknászpók, többféle hangyászó pók vagy a sisakos sáska és a fokozottan védett magyar gyík.