Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Elektronikus pénztárcából fizethetnek a betegek

Vágólapra másolva!
Jövő júliustól a tervek szerint a szociálisan rászoruló betegek közgyógyellátási igazolványát is a bankkártyához hasonló elektronikus pénztárca váltja fel. A szívbetegek keveslik azt az öt-hatezer forintot, amivel a gyógyszereik kiváltásához szükséges elektronikus kártyát feltöltenék.
Vágólapra másolva!

Igazságosabb, több rászoruló beteget befogadó és olcsóbb rendszernek ígérkezik a közgyógyellátási igazolványt felváltó, bankkártyához hasonlító úgynevezett elektronikus pénztárca - állítja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója. Matejka Zsuzsa a Magyar Hírlapnak elmondta: jövő év július elsejétől a szív- és érrendszeri betegek is hasonló kártyával fizethetnének gyógyszereikért. Matejka úgy látja: később, ha már a háttérrendszert is kialakítják az egészségbiztosítónál és a patikákban, egy intelligens kártya válthatja fel nemcsak a közgyógyellátási igazolványt, de magát a társadalombiztosítási kártyát is.

A jelenlegi közgyógyellátásra szorulók listáját, valamint azt, hogy mennyit is költenek patikaszerre, egy munkabizottság tekinti át. Külön lista készül arról, milyen gyógyszerek szerezhetők be az elektronikus pénztárcával. (Az azonos hatóanyagúaknál az olcsóbbak élveznek majd elsőbbséget.) A kártyán lévő összeg korlátozására két javaslat van egyelőre. Az egyik szerint a szív- és érrendszeri betegek gyógyszereinek havi alaplistája alapján határoznák meg a keretet, a másik szerint az egyéni szükségletekhez igazodva havonta öt-hatezer forint állna a betegek rendelkezésére. Ezt a szaktárca vezetője a múlt héten be is jelentette.

A lap által megkérdezett kardiológusok és szívbetegek által létrehozott alapítványok szerint azonban a havi öt-hatezer forint kevés a gyógyszerköltségre, különösen, ha más betegségük is van, márpedig a 25 százalékuk cukorbajos is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről