Nem kap pénzt Taszár az irakiakért

Vágólapra másolva!
A taszári bázison hamarosan beinduló kiképzés nem jelent plusz költséget a falunak - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Taszár megbízott polgármestere szerint azonban az esetleges iraki háborúban bevethető személyek kiképzésével a falu nagyobb kockázatot vállal, amit ellensúlyozhatnának az államkasszából.
Vágólapra másolva!

Nem jelent plusz költséget a taszári önkormányzatnak, hogy a helyi katonai bázison olyan személyeket fognak kiképezni, akik bevethetők lesznek egy esetleges Irak elleni támadásnál - mondta az [origo]-nak Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Így nem jár a falunak plusz támogatás azért, mert a tervek szerint 3000 ember érkezik a bázisra.

Taszár megbízott polgármestere, Mercz Tibor a Népszabadságnak elmondta: a hamarosan beinduló kiképzéssel nagyobb kockázatot vállalnak, ezért azt szeretnék, ha a központi kasszából valahogy honorálnák ezt. Hozzátette: eddig nem sok hasznuk volt abból, hogy amerikai katonai bázis működik a település területén. Mercz megjegyezte: leginkább egy művelődési házra és az elöregedett úthálózat felújítására lenne szükségük.

A kormányszóvivő közölte: érthető, hogy egy jó polgármester megragad minden lehetőséget, amivel pénzt szerezhet településének. De a kiképzés beindulása nem érinti a falu hétköznapjait, mivel a résztvevők nem hagyhatják el a támaszpontot. Ha az úthálózat felújítására van szükség, akkor pályázhat Taszár cél- és címzett támogatásokért - mondta Gál J. Zoltán.

A bázisra hamarosan megérkeznek az első kiképzők, de ez az országnak nem fog feltűnni, nem lesznek emiatt speciális biztonsági intézkedések, mert a szükséges változtatások folyamatosan zajlanak - mondta a szóvivő. Hozzátette: bár a kiképzés nem jelent biztonsági kockázatot az országnak, állandóan figyelnek, hogy ne történhessen váratlan esemény.