Irak nem fenyegeti a magyarokat

Vágólapra másolva!
Nem nőtt a biztonsági kockázat Magyarországon, és még van esély a békére az iraki válság ügyében - közölte Németh Zsolt a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke, miután a testület zárt ülésen meghallgatta Czukor Józsefet, az Információs Hivatal főigazgatóját. Németh ugyanakkor kifogásolta, hogy a kormányfő meghívásuk ellenére nem jelent meg az ülésen.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága úgy látja, hogy a rendelkezésre álló információk alapján nem nőtt a biztonsági kockázat Magyarországon. Csütörtökön Czukor József, az Információs Hivatal (IH) főigazgatója, zárt ülésen tájékoztatta a bizottságot az iraki válsággal kapcsolatban.

Külföldre költöztetnék Szaddám Huszeint/nagyvilag/20030212kulfoldre.htmlHarmadik napja döntésképtelen a NATO/nagyvilag/20030212harmadik.html

A bizottság szerint még elkerülhető az Irak elleni háború, ám aggasztónak találják, hogy - mint Németh Zsolt a bizottság fideszes elnöke fogalmazott az ülést követő tájékoztatón - az EU és a NATO mélységes válságban van. Németh szerint a két nemzetközi szövetség destabilizálódik, ha nem tudnak úrrá lenni a belső nézeteltéréseken. A bizottság tagjai ugyanakkor aggasztónak találják azt is, hogy Szaddam Husszein iraki vezető láthatóan nem hajlandó együttműködni az ENSZ fegyverellenőreivel.

Az IH elnökének tájékoztatójával kapcsolatban Németh Zsolt megjegyezte, hogy a hivatal nagyon felkészült, amit a bizottság tagjai megnyugtatónak találtak és bíznak abban, hogy a politikai döntéshozatalt is megfelelően tudják segíteni.

A bizottság elnöke ugyanakkor kifogásolta, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök meghívásuk ellenére sem jött el az ülésre, és arról sem kaptak visszajelzést, hogy a kormányfő mikor jelenik meg a bizottság előtt. Mint Németh Zsolt elmondta, így nem tudják ellátni a kormányzatot ellenőrző szerepüket háború és béke kérdésében.

Hárs Gábor, a bizottság szocialista alelnöke közölte, hogy Magyarország a nemzetközi szövetségben betöltött szerepének megfelelően nem tudhat minden információt, de ő is úgy látta, hogy a jelenlegi tájékoztatás megnyugtató volt. Hárs Medgyessy távolmaradásával kapcsolatban közölte, hogy a kormányfő a közeljövőben tájékoztatni fogja a bizottságot.