Szenes Zoltánt javasolják vezérkari főnöknek

Vágólapra másolva!
Szenes Zoltánt javasolja a honvédelmi miniszter a vezérkari főnöki posztra. A jelölt jelenleg a honvédség törzsigazgatója. Fodor Lajos, az eddigi vezérkari főnök pedig Canberrában lesz nagykövet.
Vágólapra másolva!

Szenes Zoltán vezérőrnagyot, a Magyar Honvédség jelenlegi törzsigazgatóját javasolja vezérkari főnökké kinevezni a honvédelmi miniszter - közölte a tárca kommunikációs főigazgatója. Matyuc Péter elmondta, hogy Juhász Ferenc pénteken hozta meg döntését, amelyet hétfőn a tárca és a vezérkar hétfői vezetői értekezletén jelentett be.

A március 1-ével posztjáról távozó Fodor Lajos vezérezredes utódját a köztársasági elnök nevezi majd ki. A távozó és a leendő új vezérkari főnököt az Országgyűlés honvédelmi bizottsága kedden hallgatja meg. A miniszter a vezetői értekezleten köszönetet mondott a másik két jelölt - Havril András altábornagy, a vezérkari főnök helyettese és Bali József vezérőrnagy, védelempolitikai helyettes államtitkár - eddig végzett munkájáért és közölte, hogy tevékenységükre jelenlegi beosztásukban továbbra is számít.

A korábbi hírek szerint a vezérkari főnöki posztot 1999 nyara óta betöltő Fodor Lajos távozása után nem vonul nyugállományba, hanem rendelkezési állományba kerül, és már márciusban megkezdi diplomáciai felkészülését. Fodor Lajos a nyár elején foglalhatja el nagyköveti posztját az ausztráliai Canberrában. A honvédelmi miniszter tavaly december elején jelentette be, hogy a vezérkari főnök március 1-jével közös megegyezéssel távozik posztjáról. Juhász Ferenc akkori tájékoztatása szerint, amikor átvette a tárca vezetését, Fodor Lajos felajánlotta távozását. Mint elmondta: a gesztust megköszönte, és azt kérte Fodor Lajostól, hogy mindaddig vezesse a vezérkart, amíg el nem érkezik az idő a váltásra. A miniszter akkor tudatta: a várhatóan márciusban lezáruló védelmi felülvizsgálat eredménye határozza majd meg azt, hogy milyen feladatai lesznek a magyar hadseregnek, az integrált minisztériumnak és benne a vezérkari főnöknek. Juhász Ferenc februárban az új vezérkari főnök személyéről egyeztetett a miniszterelnökkel is, aki mindhárom jelölttel személyesen is találkozott.

Az új vezérkai főnök életrajza a tárca honlapjáról:

1951-ben született a Vas megyei Köcskön.

1973-ban a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán avatták főhadnaggyá, majd 1982-ig hadtáptisztként szolgált Tatán és Kaposváron.

1982 és 1985 között az MTA tudományos ösztöndíjasaként tanult a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, 1986-ban pedig megvédte kandidátusi fokozatát. 1982 és 1991 között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem logisztikai tanszékén tanított.

Szenes Zoltán 1991-1994 között a Magyar Honvédség hadtápcsoportfőnöke (főcsoportfőnök-helyettes), 1992-ben részképzésben szakközgazdász-oklevelet szerzett világgazdaságtanból, 1994-ben pedig megvédte közgazdasági egyetemi doktori címét.

1995-ben Londonban tanult a Brit Vezérkari Akadémián, 1996 és 1997 között az Oktatási és Tudományszervező Főosztály főosztályvezetője a Honvédelmi Minisztériumban.

Szenes Zoltánt 1996-ban nevezték ki dandártábornokká. 1998 februárja, és 1999 márciusa között a Magyar Köztársaság első katonai képviselője a NATO-ban és a NYEU-nál Brüsszelben, 1999 áprilisától logisztikai főnök és egyben a vezérkari főnök helyettese a NATO Déli Parancsnokságán (AFSOUTH) Nápolyban. Hazatérte után 2002. július 16-i hatállyal vezérőrnagyként a Honvéd Vezérkar törzsigazgatójává nevezték ki.