Új vezérkari főnök: gladiátor helyett menedzser

Vágólapra másolva!
Gladiátor helyett menedzser kell a honvédség élére a vezérkari főnöki poszt várományosa szerint. Szenes Zoltánt kedden hallgatta meg az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága. Fodor Lajos leendő utódja megerősítette azt a szándékot, hogy 2005-re szeretnék bevezetni a teljes önkéntes szolgálatot. A majdani profi hadsereget pedig elsősorban a műszaki és a katonai rendészeti szakirányok felé próbálják specializálni. A vezérőrnagy úgy véli, nem lesz egy "high-tech" haderő, de jó hadsereg válhat a honvédségből az átalakítások tervezett végső lezárása - 2013 után. A bizottság elfogadta Szenes Zoltán jelölését a posztra.
Vágólapra másolva!

A honvédelmi bizottság 14 igen szavazattal négy tartózkodás mellett elfogadásra javasolta Szenes Zoltán vezérőrnagyot a Magyar Honvédség vezérkari főnöki tisztjére. A bizottság keddi ülésén emellett elköszönt Fodor Lajos vezérezredes, leköszönő vezérkari főnöktől. Fodor, aki 1999 augusztus elsejétől töltötte be ezt a posztot, csütörtöktől nyugdíjba vonul a hadseregből, és diplomataként folytatja a munkát, mint Magyarország canberrai nagykövete.

Szenes Zoltán a bizottság előtti meghallgatásán beszélt a hadsereg jelenlegi helyzetéről és jövőjéről is. A vezérőrnagy szerint jelzésértékű, hogy egy logisztikával foglalkozó szakembert jelölnek a vezérkari főnöki tisztségre, mint mondta, ő maga elsősorban gazdasági és logisztikai téren felkészült. Elmondta, hogy a haderőreform során nemzetközi kapcsolatait is hasznosítani tudja majd.