Még rengeteg hó van a Tisza völgyében

Vágólapra másolva!
Továbbra is számítani lehet rá, hogy az Alföld több részét elönti a belvíz, de a vízügyi szakemberek sokkal megnyugtatóbbnak látják a helyzetet, mint egy nónappal ezelőtt. Ha az időjárás továbbra is szerencsésen alakul, várhatóan nem önt el nagyobb területeket a víz, mint egy átlagos tavaszon, de a hirtelen felmelegedés jelentősen ronthat a helyzeten.
Vágólapra másolva!

A Tisza völgyében olvadózó hómennyiség továbbra is a sokéves átlag másfélszerese, a víz a sík vidékeken nehezen tud elfolyni a fagyott földbe, ezért továbbra is számítani lehet rá, hogy az Alföld több részét elönti a belvíz. Ennek ellenére a helyzet megnyugtatóbb, mint egy nónappal ezelőtt, mondta el az [origo]-nak Göncz Benedek, az Országos Vízügyi Főigazgatóság(OVF) árvízvédelmi osztályvezetője, mert az elmúlt hetekben ideálisan alakult az időjárás: a nappalok viszonylag melegek voltak, ezért sok hó elolvadt, jelentős csapadék pedig nem volt.

Jelenleg több mint 10 ezer hektár van víz alatt. Az elmúlt 40 év adatait vizsgálva egy átlagos évben 80 ezer hektárt önt el belvíz. Az OVF előrejelzése szerint, ha az időjárás továbbra is ilyen szerencsésen alakul, idén 50-60 ezer hektár kerülhet víz alá, ha azonban hirtelen erős felmelegedés és eső jön, akkor akár 120 ezer hektáron is kialakulhat belvíz. A mezőgazdaságnak a télvégi belvizek nem okoznak különösebb kárt, feltéve ha nem tartanak el tavaszig, vagy nem jön jelentős csapadék-utánpótlás.

A folyókon kisebb vízszintemelkedések vannak, jelenleg Magyarország egyik folyóján sincs árvízvédelmi készültség. A Duna jégmentes, a Tiszán egy helyen van jégtorlasz, de várhatóan az emelkedő vízszint hamarosan azt is megbontja.