Postabank-ügy: újabb gyanúsítás és vizsgálóbizottság

Vágólapra másolva!
Az ügyészség utasította a Princz Gábor ügyében nyomozó rendőröket, hogy nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is gyanúsítsák meg a volt Postabank-vezért. Az ügyészségi bejelentés előtt a parlament döntött a Postabank-ügyet vizsgáló bizottság felállításáról. Nehéz-Posony István, Princz Gábor ügyvédje úgy véli, az ügyészség a vizsgálóbizottságra válaszolt a gyanúsítással.
Vágólapra másolva!

Princz Gábort újabb bűncselekménnyel gyanúsítják meg hamarosan. A Fővárosi Főügyészség hétfő este egy közleményben utasította az ügyben nyomozó rendőröket, hogy különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezeléssel is gyanúsítsák meg a volt bankvezért. A bejelentést röviddel azután tette az ügyészség, hogy a parlament döntött arról: vizsgálóbizottságot hoz létre, amelynek feladata a Postabank előző ciklusbeli konszolidációjának vizsgálata. Az Országgyűlés várhatóan jövő héten választja meg a bizottság tagjait. A nyolcfős testület elnökét az SZDSZ jelölheti.

Nehéz-Posony István, Princz Gábor ügyvédje szerint az újabb gyanúsítás bejelentése az ügyészség válasza a vizsgálóbizottság felállítására. Az ügyvéd szerint ugyanis semmilyen új adat, bizonyíték nem került elő az utóbbi időben, ami egy újabb gyanúsításra adhatna okot. Amivel most gyanúsítják Princzet, arról már évek óta tudhatnak a nyomozó hatóságok - véli Nehéz-Posony.

A Fővárosi Főügyészség szerint ugyanakkor a közel négy és fél éve tartó nyomozás során e bűncselekmény megállapíthatósága már a nyomozás kezdetétől a vizsgálat tárgyát képezte. A Princz Gábor elnöksége alatti bankügyletekről beszerzett szakvélemények, okirati bizonyítékok és tanúvallomások viszont csak most alapozták meg a hűtlen kezelés gyanúját.

Az újabb gyanú szerint a Postabank korábbi vezetői megszegték a pénzintézeti törvény és hitelintézeti törvény vagyonkezelésre vonatkozó szabályait, mert "kétes ügyleteik" után nem képeztek megfelelő céltartalékot. Tevékenységük alatt a bank elveszítette saját tőkéjét és ily módon mintegy 36 milliárd forint vagyoni hátrányt szenvedett - olvasható az ügyészség közleményében.

Korábban a bank vagyonvesztésével kapcsolatban visszaéléssel és a Budai Hengermalom ügye kapcsán hűtlen kezeléssel gyanúsították Princzet. A korábbi, hűtlen kezeléssel kapcsolatos gyanú szerint a volt bankvezér értéken felül vásárolt meg egy üzletrészt a Budai Hengermalom Rt.-ből. A hivatalos szakértői vélemények szerint ugyanis 178 millió forintot ért az az üzletrész, amelyet a Princz vezette Postabank 300 millióért vásárolt meg. Visszaéléssel pedig azért gyanúsították, mert a nyomozók szerint Princzék eltitkolták a tulajdonosok elől, hogy a bank pénzügyi helyzete rosszabb a nyilvánosságra hozott adatoknál.