Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Halat telepítenek a Balatonba

Vágólapra másolva!
A siófoki székhelyű Balatoni Halászati Rt. a horgász idegenforgalom érdekeit szolgálva az idén is jelentős mennyiségű halat telepít a tóba a cég somogyi halastavaiból; a haltelepítés költsége mintegy 150-200 millió forint.
Vágólapra másolva!

Szabó István üzemegység-vezető beszámolt arról is: több mint négyezer mesterséges süllő-fészket helyeztek ki a halászok a Balatonba, hogy segítsék az ívási időszakban a halfajta szaporodását.

A mesterséges süllőfészkeket borókaágakból készítették a cég halászai; kihelyezésükkel a tó vizének melegedésével rövidesen várható ívást igyekeznek elősegíteni.

Szabó István elmondta: a haltelepítés egy hónap múlva kezdődik körülbelül negyedmillió előnevelt csuka tóba helyezésével. Áprilisban és májusban egymillió előnevelt süllőt, ősszel a tavalyinál ötven tonnával több, háromszáz tonna kétnyaras pontyot telepítenek a tóba. Majd ötvenezer egynyaras süllő kihelyezésével fejeződik be az idei balatoni haltelepítés. Az idén tízezer darab kétnyaras compót is telepítenek a Balatonba, vállalva, hogy a továbbiakban évente szaporítják e ritka és őshonos halfajtát.

A Balatonnál évente a százezret is meghaladja a hazai és külföldi horgászok száma, a haltelepítés elsősorban az ő igényeiket igyekszik kielégíteni - hangsúlyozta az üzemegység vezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről