A paksi erőmű kártérítést kér az üzemzavar miatt

Vágólapra másolva!
A paksi erőmű kártérítést kér a fűtőelemek tisztítását végző francia cégtől. Eközben Szili Katalin, a parlament elnöke telefonon azt kérte az erőmű vezetőjétől, hogy az üzemzavar kivizsgálásába vonják be a civil szervezeteket is.
Vágólapra másolva!
Drágulhat az áram a paksi műszaki hiba miatt/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030422dragulhat.html

Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója kedden azt mondta, hogy a karbantartáskor bekövetkezett üzemzavar miatt az atomerőmű kártérítést kér a fűtőelemek tisztítását végző francia tulajdonú cégtől.

Az erőművet ugyanis jelentős károk érik az üzemzavar miatt. Ha a 2-es blokk karbantartása nem fejeződik be a május 6-i határidőre, az napi 50 millió forint árbevétel kiesést jelent, amihez hozzáadódik a 30 károsodott fűtőkazetta értéke, ez mintegy 450-750 millió forint.

A meghibásodást az okozhatta, hogy a francia FRAMATOME ANP nevű cég által ideiglenesen telepített tisztítóberendezés elégtelen hűtése miatt megsérültek a fűtőelemek és így szabadulhatott ki radioaktív gáz az erőműből.

A vezérigazgatója megerősítette, hogy az atomerőmű reaktorai épek, mind a négy hűtőkör rendben működik, az erőmű környezetében mért sugárzási értékek pedig az előírt határ alatt vannak.

Mindezt a Paksi Atomerőmű Rt. vezetése a helyszínen is szemléltette: különleges biztonsági intézkedések mellett, fegyveres őrök kíséretében, sugárdózis mérővel felszerelkezve vezette körbe az újságírókat a karbantartás alatt álló 2-es blokk körül. A reaktorcsarnokban a vendégeket ért sugárterhelés mindössze néhány százada volt annak, amelyet az emberi szervezet egy röntgenvizsgálat során kénytelen elviselni.

Kocsis István a látogatást követő tájékoztatón beszámolt arról, hogy egy szakértőkből álló csoportok dolgozza ki a sérült fűtőelemek eltávolításának, és jövőbeni elhelyezésének legoptimálisabb és legbiztonságosabb módjait.

Az egyik lehetőség szerint a kazetták speciális fakkokba, vagy egy különleges, erre a célra készített acélkonténerbe, végül a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolójába kerülnének. A tervezésbe a hét második felében bekapcsolódnak az erőműnek fűtőanyagot szállító orosz vállalat e téren már nagy tapasztalattal rendelkező mérnökei, akiktől azt várják, hogy hasznos információkkal segítik a paksiak erőfeszítéseit.

Az erőmű szakemberei időközben fóliaházat építettek a tisztítótartály fölé, hogy elvezessék az egyre kisebb mennyiségben szivárgó radioaktív gázt. Emellett jelentős mennyiségű bórsavat adagoltak a kazettákat körülvevő több száz köbméter vízhez, hogy lekössék a maghasadást okozó neutronokat.

Kocsis István kiemelte: a számítások szerint így kizárható, hogy a tartályban káros, ellenőrizhetetlen reakciók mehessenek végbe. Arra a kérdésre, hogy mikor indulhat be a 2. számú blokk, és mikorra fejeződik be a teljes helyreállítás, azt mondta: ennek időpontját egyelőre nem tudni, a munkák feltehetően hosszabb időt vesznek igénybe.

Ezt megelőzően Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kedden felhívta telefonon Kocsist és azt kérte az erőmű vezérigazgatójától, hogy az esemény vizsgálatába minél szélesebb körben vonják be a civil szervezeteket.