Hordót raktak a gránátra az aggódó bátaiak

Vágólapra másolva!
Napok óta várják a tűzszerészeket a Tolna megyei Bátán, ahol egy magánház udvarán kézigránátot találtak. A robbanószert az aggódó helyiek egy hordóval letakarták, a helyszínt mezőőrök biztosítják. A tűzszerészek - akiknek a jogszabályok szerint 30 napjuk van a gránát hatástalanítására - még nem döntöttek arról, mikor utaznak a helyszínre.
Vágólapra másolva!

Múlt pénteken kézigránátot találtak egy több lakóépülethez tartozó udvarban a Tolna megyei Bátán. Sziebert György, a település polgármestere - aki csak kedden szerzett tudomást az ügyről - az [origo]-nak elmondta: úgy tudja, hogy az egyik lakó kacsaúsztatót akart ásni, amikor munka közben kifordult a földből a robbanószer. A lakó már pénteken értesítette a rendőrséget, amely jelentette az esetet a tűzszerészeknek.

A robbanószert - a polgármester elmondása szerint egy kukoricagránátról van szó - téglákkal körberakták, és letakarták egy hordóval. A helyszínen tájékoztató táblát is elhelyeztek, amely felhívja a lakosság figyelmét a robbanásveszélyre. A polgármester elrendelte a helyszín őrzését is: a gránát közelében a termőföldek felügyeletével és a helyi piac nyitásával, a piaci bérleti díjak beszedésével foglalkozó mezőőrök látnak el szolgálatot. Az udvartól 200 méterre található a település óvodája, amelynek vezetőjét a polgármester szintén tájékoztatta az ügyről.

Sziebert György elmondása szerint az udvaron található házak lakói "idegesek" az eset miatt. Az egyik épület mindössze 10, a másik két ház pedig 40-50 méterre van a robbanószertől. A polgármester szerint a lakók várják, hogy megérkezzenek a tűzszerészek és hatástalanítsák a gránátot. Sziebert hozzátette: nem lehet tudni, hogy éles robbanószerről van-e szó, annyit azonban ő is látott, hogy a gránátban még benne van a biztosítótű.

Magyarországon kizárólag az Első Honvéd Tűzszerész és Hadihajó Ezred szakemberei intézkedhetnek a katonai eredetű robbanószerek ügyében. Az ezrednek 60-70 tűzszerész munkatársa van, a helyszíni munkákhoz rajtuk kívül szükség van sofőrökre és kiszolgálószemélyzetre is. Naponta négy-hat egység járja az országot a különböző bejelentések alapján. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Bátán talált robbanószert mikor fogják hatástalanítani.

Posta Lajos őrnagy az [origo]-nak elmondta, a jogszabályok szerint a bejelentést követő 30 napon belül kell intézkedniük. Mivel naponta több bejelentés is érkezik a tűzszerészekhez, ezért úgy alakítják ki munkatervüket, hogy egy-egy vidéki út során három-négy ügyet is meg tudjanak oldani. Vannak persze olyan esetek, amikor a tűzszerészeknek soron kívül kell intézkedniük: például ha a robbanószer iskolák, kórházak, egyéb közintézmények közelében található, vagy éppen nyílt utcán hever.

Az őrnagy elmondása szerint a jogszabályok annyit írnak elő, hogy ha valaki katonai robbanóanyagot talál, akkor tilos hozzányúlnia, viszont értesítenie kell a rendőrséget, illetve a helyi polgármesteri hivatalt. A tűzszerészeknek csak akkor kell bejelentést tenni, ha a hatóságok már meggyőződtek, hogy nem vaklármáról van szó és valóban robbanószert találtak. Ezt követően gondoskodni kell a helyszín körbekerítéséről, illetve egy figyelmeztető tábla kihelyezéséről. Bár a szabályok nem írják elő, Bátán egy hordót is elhelyeztek a robbanószer fölé, de Posta Lajos szerint ez nem fogja akadályozni őket a hatástalanításban.

Arra nincsenek előírások, hogy a talált gránátot mennyire szabad megközelíteni. Az őrnagy szerint ugyanis a robbanótestek csak külső mechanikai beavatkozás vagy hőhatás esetén lépnek működésbe. Így annak sincs semmilyen valószínűsége, hogy a bátai gránát felrobbanjon, mielőtt a tűzszerészek megérkeznek a helyszínre.