A Fidesz valószínűleg megvétózza az iraki küldetést

Vágólapra másolva!
A Fidesz-frakció továbbra sem döntött arról, hogy támogatják-e az iraki szerepvállalást. A frakció egyelőre nem alakította ki hivatalos álláspontját az ügyben, az [origo] azonban úgy értesült, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem támogatja a békemisszióban való részvételt. Eközben megérkezett a Honvédelmi Minisztériumhoz a hivatalos amerikai-brit felkérés. A külügyminiszter pedig szombatra szakmai konzultációra hívta a frakciókat.
Vágólapra másolva!

A pénteki frakcióelnökségi ülésen a Fidesz vezető politikusai ismét tárgyaltak arról, hogyan szavazzanak hétfőn a parlamentben az iraki békemisszióval kapcsolatban. Hétfőig azonban a párt nem hozza nyilvánosságra álláspontját. Az [origo] által megkérdezett, az ülésen részt vevő képviselők - Pokorni Zoltán, Németh Zsolt, Balla Mihály - csak annyit közöltek, hogy még nincs álláspontja a frakciónak.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke szerint továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés az ügyben, például azért sem tudnak dönteni, mert még mindig nem kapták meg a kormány határozati javaslatának pontos szövegét. Az [origo] azonban nem hivatalosan úgy értesült, hogy jelenleg a képviselőcsoport vezetői nem támogatják az iraki részvételt.

Eközben pénteken megérkezett a Honvédelmi Minisztériumba a hivatalos amerikai-brit felkérés az iraki békemisszióval kapcsolatban. A nemhivatalos felkérést a múlt héten juttatták el a magyar kormányhoz.

Kovács László külügyminiszter pedig pénteken felajánlotta a parlamenti frakcióknak, hogy a tárca szombaton szakmai konzultációt folytat velük az iraki békefenntartásban való magyar részvételről. A tárca szerint így a frakciók megalapozott ismeretek birtokában dönthetnek a körülbelül 300 magyar békefenntartó Irakba küldéséről szóló kormányjavaslatról.

A békefenntartó csapatok kiküldetéshez kétharmados parlamenti támogatás kell, ráadásul a kormány már a házszabálytól eltérve a hétfői parlamenti ülésen napirendre venné a kérdést, és ehhez a képviselők négyötödének egyetértése szükséges. A honvédségnek a döntés után 30 napra van szüksége, hogy felkészítse a kontingens tagjait a küldetésre. A gyors döntést sürgeti az is, hogy a segélyszállítmányok minél hamarabb elindulhassanak és biztonságban eljussanak Irak különböző pontjaira.