Botrány a közmédiumok kuratóriumainak sorsolásán

Vágólapra másolva!
Teljes hangzavar közepette kezdődött a közszolgálati médiumok kuratóriumi tagjainak sorsolása az ORTT székházában. Az eseményt egy a sorsolásból kizárt szervezet tiltakozó akciója zavarta meg, minek következtében a teremben hangzavar és káosz tört ki. A kínos közjáték utáni sorsoláson a rádió kuratóriumába került többek között a Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete és az Örmény Apostoli Egyház.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Wisinger nem hagyta szóhoz jutni az egyesület vezetőit

Szerdán az ORTT megkezdte a társadalmi kurátorok kisorsolását a közszolgálati médiumok kuratóriumaiba. A sorsolást botrányos jelenetek előzték meg. A teremben ugyanis a Honfoglalás 2000 Egyesület rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, így tiltakozva amiatt, hogy szervezetüket nem vették nyilvántartásba. Szilvássy György elnök szerint a médiahatóság a hazafias, nemzeti keresztény szervezeteket nem regisztrálta. A szervezet aktivistái közvetlenül a sorsolás előtt behatoltaka terembe, majd kifeszítettek egy Honfoglalás 2000 feliratot ábrázoló transzparenst Szilvássy mögé.

A helyiségben ekkor hangos kiabálás tört ki, előbb Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke próbálta rendre utasítani a tiltakozókat, majd a terem elhagyásával fenyegetőzött. Fenyegetésének azonban nem volt semmilyen hatása, és Szilvássy tovább olvasta beszédét. Ekkor Wisinger másokkal együtt kiabálni kezdett, és teljes hangzavar uralkodott el a helyiségben.

Miután Szilvássy befejezte mondandóját, a Gyerekbarátok Egyesületének elnöke, Hanti Vilmos kezdte el spontán ismertetni a gyerekbarát mozgalom magyarországi történetét 1917-től kezdődően, mondván, hogy ha a Honfoglalás 2000 szót kaphatott, akkor a gyerekbarát egyesület is.

A néhány perces kínos közjáték után Hajdú István az ORTT elnöke nyitotta meg a sorsolást. Az elnök közölte, hogy a törvény, amely alapján a mai sorsolást is lebonyolítják, menthetetlenül elavult. Az ORTT-nek annak ellenére kellene hatékonyan működnie, hogy ilyen idejétmúlt jogszabályok határozzák meg működését. Az elnök elismerte, hogy több esetben egyetlen szavazat döntött a társadalmi szervezetek nyilvántartásba vételekor. Szerinte azért lehettek nagy viták a testületen belül, mert nem egyértelmű és világos a törvény, amely alapján el kell dönteniük, hogy mely szervezeteket regisztrálhatnak.

Bejutott szervezetek a hallássérültek iskoláitól a hagyományőrző nyugdíjasokig

Forrás: ORIGO
A sorsolás alatt már senki sem kiabált

A sorsoláson a rádió kuratóriumába többek között bekerült a Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete, és befutó volt a Magyar Nambudó Szövetség is, de ott lehet még testületben a Cigányok Antifasiszta Szervezete, az Általános Művelődési Központok Szövetsége, és az Örmény Apostoli Egyház.

A Duna tévébe a Vakok és Gyengénlátók Országos Egyesülete, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Jazz szövetség, a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete és a Magyar Goju-Kái Szövetség került be.

A Magyar Televízió kuratóriumába besorsolták egyebek mellett a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét, az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, a Szülők Egyesülete a Gyerekekért és a Hagyományőrző Nyudíjasok Egyesületét.

Az utcán is tiltakoztak a kizárt civilek

A Honfoglalás 2000 mellett több más szervezet, így a Napóleon Társaság és az Asztmás Betegek Országos Szövetsége is az ORTT irodáinak helyt adó épület előtt, az utcán tiltakoztott amiatt, hogy szervezetüket nem vették nyilvántartásba a médiahatóságnál.

K. Horváth András, a Napóleon Társaság elnöke szerint jogsértően zárták ki őket a jelöltek közül, ezért többek között a köztársasági elnökhöz és a miniszterelnökhöz fordulnak panaszukkal. Az elnök az [origo]-nak azt mondta, hogy a sorsolást követően személyesen fog ismételten tiltakozni a médiahatóságnál a kizárás miatt.

Pós Péter korábbi társadalmi kurátor, az asztmás betegek országos szövetségének elnöke szintén úgy vélte, jogsértően nem vették őket nyilvántartásba a sorsolásnál. Ráadásul a médiatörvény nem teszi lehetővé, hogy az elutasító döntés ellen fellebbezzenek. Sem a bíróság, sem az ügyészség nem foglalkozik érdemben az üggyel, ezért valószínűleg az Alkotmánybírósághoz fordulnak - mondta Pós az [origo]-nak.

Egyes civil szervezetek kizárása miatt a Fidesz is tiltakozott. Szalai Annamária fideszes országgyűlési képviselő, médiapolitikus, a hétvégén kijelentette, a testület szándékosan nem veszi nyilvántartásba a jobboldali, konzervatív szervezeteket. Az ORTT elnöke szerint csak arról van szó, hogy idén szó szerint betartják a jogszabályokat.