Gyászszertartás a siófoki áldozatok emlékére

Vágólapra másolva!
Ökumenikus istentiszteletet tartottak vasárnap délelőtt Siófokon, a csütörtöki tragikus buszbaleset 33 áldozatára emlékezve a vasúti átjáró közelében lévő Szent Kereszt kápolnában. Az elhunytak emlékére három német evangélikus lelkész és egy katolikus pap tartott istentiszteletet.
Vágólapra másolva!
A siófoki tragédiáról készült cikkeink/itthon/20030508tobb.html

A gyászszertartáson az áldozatok hozzátartozói mellett részt vettek Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lamperth Mónika belügyminiszter, Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turisztikával foglalkozó politikai államtitkára, több Somogy megyei országgyűlési képviselő, a megyei és a siófoki önkormányzat vezetői, köztük Gyenesei István, a megyegyűlés elnöke és Balázs Árpád, Siófok polgármestere, valamint a megye rendőri vezetői. A gyászszertartáson Manfred Stolpe német közlekedési miniszter és Csillag István magyar közlekedési miniszter is kifejezte részvétét maga és kormánya nevében.

A német nyelvű istentiszteletet az újságírók és a részvétnyilvánítók a kápolna mellett felállított kivetítőn kísérhették figyelemmel. Manfred Stolpe német közlekedési miniszter szavai szerint: ami egy álomutazásnak indult Európa egyik legszebb helyére, a csodálatos Balaton partjára, szörnyű véget ért. A közlekedési miniszter utalt arra, hogy ilyenkor mindig feltesszük magunknak a kérdést, hogyan is történhetett meg egy ilyen szerencsétlenség, azonban a válasszal meg kell várni a vizsgálati eredményeket. Hozzátette: a magyar és a német szakértők mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyorsan és egyértelmű eredményekhez jussanak. A német politikus megítélése szerint a katasztrófa arra készteti a különböző országok vezetőit, hogy még jobban együttműködjenek az emberek biztonsága érdekében.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a Magyar Köztársaság kormánya nevében mélységes együttérzését fejezte ki az elvesztett hozzátartozók halála miatt. Szavai szerint négy nappal ezelőtt Magyarország 33 barátját veszítette el. Kifejtette: közlekedési miniszterként neki és német kollégájának is az a feladata, hogy felhívják a figyelmet a veszélyhelyzetekre, illetve, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy csökkenjenek az ilyen veszélyhelyzetek. Csillag István köszönetét fejezte ki a mentés valamennyi résztvevőjének, köztük a német szakembereknek.

Az istentisztelet után a kápolna és a vasúti átjáró között kialakított emlékhelynél virágokat és gyertyákat helyeztek el a hozzátartozók és a részvétnyilvánítók.