Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Ételallergiás óvodások miatt aggódnak a dél-pesti szülők

Vágólapra másolva!
Tiltakozó akcióba kezdtek a szülők a főváros IX. kerületében, az önkormányzat ugyanis át akarja alakítani azt az óvodát, ahova az ételallergiás és cukorbeteg gyerekek járnak. Az alpolgármester azzal nyugtatja a szülőket, hogy a Mézeskalács óvodát két tannyelvű intézménnyé alakítják ugyan, de a problémás gyerekeket ettől még felveszik oda. A Heim Pál Gyermekkórház főorvosa felháborítónak tartja, hogy átalakítanak egy olyan intézményt, amely már húsz éve sikeresen foglalkozik táplálkozásproblémákkal küszködő gyerekekkel. 
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Az óvoda nem vész el, csak átalakul

A főváros IX. kerületében található Mézeskalács óvoda húsz éve foglalkozik táplálkozási problémákkal - tej-, illetve lisztérzékenységgel és cukorbetegséggel - küszködő gyermekekkel. Az óvodába jelenleg hatvannégy gyerek jár, közülük tizenháromnak vannak ilyen gondjai. Az intézmény egyik név nélkül nyilatkozó dolgozója elmondta: ezek a gyerekek különösen érzékenyek, gyakrabban betegednek meg, ezért nagyobb odafigyelést és különleges bánásmódot igényelnek.

Az óvónők korábban részt vettek egy táplálkozásérzékenységről szóló kurzuson is, ahol többek között azt is megtanulhatták, szükség esetén hogyan kell injekciót beadni a gyerekeknek. A speciális étrendet igénylő óvodások számára a Heim Pál Gyermekkórházból érkeznek az ételek.

A név nélkül nyilatkozó óvónő elmondta: a kerület alpolgármestere és az önkormányzat több munkatársa április elsején kereste fel őket azzal, hogy fokozatos leépítések során átalakítják, magánosítják az intézményt. Az óvónő elmondása szerint azt közölték velük, hogy a meglévő csoportok ugyan maradhatnak az óvodában, de újakat már nem vehetnek fel.

A tájékoztatón részt vettek a szülők is, akik azóta több alkalommal is tiltakoztak a ferencvárosi önkormányzat terve ellen. Aggódnak ugyanis amiatt, hogy a jövőben nem lesz megfelelő helye azoknak a környéken élő gyerekeknek, akik táplálkozási problémákkal küszködnek. A fővárosban ugyan közel tíz speciális óvoda működik, de a dél-pesti régióban ez az egyetlen ilyen intézmény.

A kerület alpolgármestere, Paál Kálmán szerint nincs ok az aggodalomra. Az alpolgármester az [origo]-nak elmondta: valóban átalakítják az intézményt, de ez nem érinti az ételallergiában és cukorbetegségben szenvedő gyerekeket. A Mézeskalács óvodát a tervek szerint két éven belül - mire a jelenlegi óvodások iskolába kerülnek - olyan két tannyelvű intézménnyé alakítják át, ahol fogadják majd az itt élő külföldiek gyermekeit is. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnne az óvoda ingyenessége, és a speciális képzésért fizetniük kellene a szülőknek.

Forrás: ORIGO
A csökkenő gyerekszám fenyegeti az óvodákat

Minderre azért van szükség, mert a csökkenő gyerekszám miatt egyre kevesebben jelentkeznek az óvodákba, és ezért az önkormányzat szerint nincs értelme fenntartani az összes jelenlegi óvodát. Az alpolgármester elmondta: a kevés jelentkező ellenére sem zárnak be olyan alacsony létszámmal működő intézményeket, mint a Mézeskalács óvoda, hanem korszerűsítik azokat. Paál hozzátette: az átalakításra vonatkozó tervek egyelőre csak elképzelések, a képviselő-testület ugyanis nem döntött még a kérdésről. Az alpolgármester ugyanakkor állítja, az ételallergiás és cukorbeteg gyerekeket az átalakított intézménybe is felveszik majd.

A szülők szerint az április elsejei találkozón erről nem tett említést az alpolgármester. Az egyik cukorbetegséggel küszködő kisfiú apja, Remsei András az [origo]-nak azt mondta: a tájékoztatón az alpolgármester kizárólag arról beszélt, hogy az óvodát magánosítják, és külföldi gyermekek felvételére, illetve két tannyelvű képzésre alakítják át.

Egy másik szülő, Papp Viktória elmondta, nem sokkal azután, hogy értesültek az óvoda átalakításáról, átadtak egy petíciót az alpolgármesternek, most pedig azt tervezik, hogy az összes ferencvárosi önkormányzati képviselőnek levelet írnak, amelyben felhívják a figyelmüket arra, hogy a Mézeskalács Óvoda átalakítása az ételallergiás gyerekeket is érintené.

Az alpolgármester állítása szerint tehát az óvoda átalakul ugyan, de a táplálkozási problémás gyerekeket ugyanúgy felveszik majd. Más kérdés, hogy megfelelően felkészített szakemberek foglalkoznak-e majd a gyerekekkel. A Mézeskalács óvodában jelenleg dolgozó óvónők közül ugyanis csak azok maradhatnak, akik egy két tannyelvű óvodában is alkalmazható nyelvtudással rendelkeznek. Ennek alapján a jelenlegi hét óvónő közül mindössze egy vagy kettő dolgozhatna tovább az óvodában.

A Heim Pál Gyermekkórház főorvosa, Kovács Judit az [origo]-nak elmondta: a Mézeskalács óvodát azóta ismeri, hogy az intézmény elkezdett foglalkozni a problémás gyerekekkel. A főorvos elmondása szerint ehhez nem kell ugyan speciális egészségügyi felkészítés, de az óvónőknek mindig résen kell lenniük, hogy a gyerekek véletlenül se fogyasszanak olyan ételt, ami gondokat okozhat nekik. Kovács Judit szerint ezt a feladatot a ferencvárosi óvodában nagyon jól oldják meg.

A főorvos hozzátette: az olyan intézményeknek, illetve óvónőknek, amelyek, ill. akik még nem foglalkoztak ilyen gyerekekkel, nem könnyű beletanulniuk ebbe. Kovács Judit ezért szomorúnak és felháborítónak tartja, hogy anyagi problémák miatt átalakítanak egy jól működő speciális óvodát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről