2007-től ismét le kell cserélni az útleveleket

Vágólapra másolva!
Várhatóan 2007-re készülnek el azok az uniós irányelvek, amelyek előírják, hogy az úti okmányoknak milyen biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. Ez azt jelenti, hogy akkortól Magyarországon is le kell cserélni a néhány éve bevezetett útleveleket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unión belül egy külön bizottság foglalkozik azzal, hogyan lehetne egységesíteni az uniós országok utazási okmányait. A testület feladata, hogy meghatározza, az útlevelek és más hasonló okmányok milyen adatokat tartalmazzanak, illetve milyen biztonsági követelményeknek feleljenek meg. Az ezzel kapcsolatos irányelvek várhatóan 2007-re készülnek el, a tagállamoknak - köztük a 2004 májusában belépő Magyarországnak - szintén alkalmazkodniuk kell a szabályokhoz.

A Belügyminisztérium Központi Hivatalának vezetője, Urbán György az [origo]-nak elmondta: nem arról van szó, hogy uniós útlevelet vezetnének be. Csupán annyi változás történik majd, hogy a tagállamok okmányai azonos adatokat fognak tartalmazni, és azonosak lesznek a biztonsági követelmények.

Az uniós testületen belül felmerült, hogy az okmányokat biztonsági okokból a fényképek mellett egyéb biometrikus azonosítókkal - például ujj-, illetve tenyérlenyomattal - is el kellene látni. Urbán elmondása szerint ezek egyelőre csak elképzelések, így nem lehet tudni, pontosan milyenek is lesznek az új útlevelek.

Magyarországon legutóbb 1998-ban változott meg az útlevelek formátuma. Akkor vezették be a lézergravírozással készülő okmányokat, amelyek megfelelnek a jelenlegi uniós normáknak, így a 2004-es csatlakozás után nem lesz változás. Idén másfél millió régi típusú, 1998 előtt kiadott útlevél jár le, amelyeket már nem lehet meghosszabbítani, hanem ki kell cserélni.

A rendszerváltás óta több alkalommal is változtak az úti okmányok. A kilencvenes évek előtt használatos úgynevezett piros útlevelet folyamatosan váltotta fel a kék világútlevél, amelyet az 1998-ban bevezetett lézergravírozású okmány követett.