A vandáloktól félnek a legjobban az idősek

Vágólapra másolva!
Az idős emberek legjobban a vandáloktól és a betörőktől félnek, szabadidős tevékenységük pedig az olvasásra és tv-nézésre korlátozódik - derül ki a budapesti időseket vizsgáló felmérésből. A megkérdezettek többségének egy főre eső nettó havi jövedelme 40 ezer forint, amit élelmiszerre és lakásfenntartásra költenek.
Vágólapra másolva!

Reprezentatív felmérés készült a budapesti időskorúak életéről, problémáikról, amelyekkel a nagyvárosi környezetben szembesülnek. Az idősek jónak vagy elfogadhatónak találták a budapesti életkörülményeket, véleményüket azonban nagyrészt érzelmi motívumokkal magyarázták: megszokás, lakóhelyhez való kötődés, identitás. A város negatív tulajdonságai között az első helyeken a következők szerepelnek: kosz, légszennyezettség, nagy forgalom, zsúfoltság és a közbiztonság hiánya.

A megkérdezett időskorúak leginkább leggyakoribb tartózkodási helyükön, a lakásukban érzik magukat biztonságban, és legjobban a vandáloktól, a betörőktől, a tolvajoktól félnek - derült ki a Studio Metropolitana Kht. megbízásából készült felmérésből. Biztonságérzetük növelését a közterületi rendőri jelenlét fokozásától, a járőrözés sűrítésétől várják. Az idősek otthonukat biztonságosnak érzik, különösen veszélyesnek pedig csak az aluljárókat tartják az esti órákban.

A budapesti idősek társas életét a család - a gyerekek, az unokák látogatásai, a családi események - határozzák meg. Szabadidős tevékenységük a sétára, könyv- és újságolvasásra, illetve a tv-nézésre korlátozódik. Kiállításon, múzeumban, könyvtárban, színházban a megkérdezettek tizede, moziban mindössze 5%-uk volt az elmúlt egy hónapban. A megkérdezettek többségének egy főre eső nettó havi jövedelme 40 ezer Ft, és ez az összeg a családok kevesebb mint ötödében haladta meg a 70 ezer forintot.