Még mindig rendezetlen a Millenáris helyzete

Vágólapra másolva!
Egy év alatt sem tudott rendet tenni a Medgyessy-kormány a Millenáris Park jogilag-pénzügyileg kezelhetetlen együttesében. Ugyanakkor a miniszterelnök a kormány tízpontos Európa-tervében szerepeltette a nagy projektet, amely a Margit hídtól a Marczibányi térig milliárdos befektetéseknek nyújt lehetőséget. 
Vágólapra másolva!

Az Orbán-kormány már tavaly december végén bezárta volna az Álmok álmodói című kiállítást, majd az annak helyet adó Millenáris Parkot vissza kellett volna adnia a tulajdonos ÁPV Rt.-nek. A Medgyessy-kabinet másképp döntött: kulturális központnak minősítette a területet, és nemzetközi tervpályázatot akar rá kiírni. Medgyessy Péter miniszterelnök idén februári országértékelő beszédében a kormány tízpontos Európa-terve egyikeként a kibővített Millenáris Parkot szerepeltette. E szerint a Margit körúttól a Marczibányi térig egyedülálló kulturális, üzleti, pihenő- és szabadidőparkot létesítenek.

Előbb azonban rendezni kell a még mindig megoldatlan kérdéseket. Továbbra is szerződés nélkül tartózkodik ugyanis a Millenáris Parkban a rendezvényeket szervező programiroda, a Mizsei Zsuzsa vezette Millenáris Kht. A 312,5 millió forint költségvetési támogatású intézménynek a Miniszterelnöki Hivataltól (MEH) a kulturális tárcához való áthelyezése hónapok óta napirenden van, de még mindig nem született kormánydöntés róla. Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Magyar Hírlap érdeklődésére azt mondta: az előterjesztésnek még nincs konkrét időpontja, de feltehetőleg a közeljövőben sor kerül rá.

A másik megoldásra váró ügy a Millenáris Park működéséhez nélkülözhetetlen stúdió- és lámpapark mintegy százmilliós bérletidíj-tartozásának rendezése. Erről a napokban kezdődhetnek meg az egyeztető tárgyalások a stúdió- és lámpapark tulajdonosa, az Axon Rt. és az ÁPV Rt. között, legalábbis ezt reméli a Fidesz közelinek tartott Axon Rt. vezetője - írja a Magyar Hírlap. Az Axon korábban felszámolási eljárást indított a vele kapcsolatban álló állami cég, a több százmilliós berendezésekre szerződött, de bérleti díjat nem fizető - a Millenáris Parkot üzemeltető - Kisrókus Kft. ellen. A Kisrókus azért nem fizet, mert nem működtetheti üzleti alapon az állami finanszírozással üzemelő kulturális parkot, így arra folyamatosan ráfizet. A Kisrókus szeretné elérni az ÁPV Rt.-nél vagyonelemei értékesítését, köztük egy milliárdos nagyságrendű, a tervezett kulturális és szabadidőpark területéhez tartozó ingatlan eladását. A vagyonkezelő várhatóan jövő héten tárgyal az ügyről.

"A választások után jogilag-pénzügyileg kezelhetetlen együttest örököltünk" - mondta Büky Dorottya, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója. Az ÁPV Rt. szerette volna, ha ez év elejétől olyan bérleti szerződést köt a tulajdonában lévő Kisrókus Kft. a Mizsei Zsuzsa vezette Millenáris Programiroda Kht.-val a korábbi, csupán a bérleti díj áfáját tartalmazó szerződés helyett, amelyben a bérleti díj fedezi az ingatlanfenntartás költségeit és az amortizációt. A közhasznú társasággal azonban nem sikerült megegyezni.