Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A baloldalon nyúlnak inkább mellé

Vágólapra másolva!
A hétfői maratoni szavazás fokozott figyelmet igényelt a képviselőktől. Számos esetben előfordult azonban, hogy egy-egy képviselő figyelmetlenségből átszavazott. A kormánypárti képviselőknél ez sokkal gyakrabban fordult elő, mint az ellenzék oldalán. Kóródi Mária SZDSZ-es képviselő, volt környezetvédelmi miniszter például tévedésből a saját maga által előkészített, a természet védelméről szóló törvény módosítását szavazta le. 
Vágólapra másolva!

A határozathozatalok idején a képviselőknek fokozottan figyelniük kell, hiszen a terítéken lévő iromány nevének elhangzása után tíz másodpercük van, hogy megnyomják a szavazógombot. Az egyes irományokat nehéz követni, ezért minden frakcióban van egy-egy kijelölt személy, aki a frakció szavazási útmutatóját követi, és hangosan kiabálja, melyik gombot kell megnyomni. A Fidesznél ez Juhos Katalin frakcióigazgató, az MSZP-nél Göndör István frakcióvezető-helyettes. Így is előfordul azonban, hogy egy-egy képviselő elveszti a fonalat, és tévedésből átszavaz. A hétfői maratoni szavazáson a szokásosnál is gyakrabban szavaztak félre a politikusok, főleg a kormánypárti képviselők.

Az anyaság védelméről szóló egyezményt valamennyi képviselő megszavazta, kivéve a fideszes Nagy Gábor Tamást és Szalai Annamáriát.

A státustörvény esetében az ellenzék számos módosító indítványt nyújtott be, amelyet a kormánypártok következetesen leszavaztak. Több kormánypárti képviselő is tévedett azonban a módosítók idején: az MSZP-nél Gurmai Zita, Tóth Károly, Gazdag János, Toller László, Botka László és Tabajdi Csaba, az SZDSZ-nél pedig Kovács Kálmán, Magyar Bálint, Szalay Gábor, Mécs Imre - aki a hétfői ülésen többször elővette fényképezőgépét, hogy megörökítse az utolsó plenáris ülést - nyomot rossz gombot egy-egy esetben.

A legnagyobb baklövést Kóródi Mária szabad demokrata képviselő, volt környezetvédelmi miniszter követte el, aki a minisztersége alatt előkészített, a természet védelméről szóló törvény módosítását szavazta le tévedésből. Rajta kívül az MSZP-s Serfőző András és Suchman Tamás is rossz gombot nyomott. "Merő véletlen volt. Előtte sorban szavaztuk le az ellenzéki módosítókat, mindig a nem gombot nyomtam, majd iszonyú hangzavar lett, és nem értettem, mi következik" - mondta az [origo]-nak Kóródi.

A közszolgálati média részvénytársaságok alaptőke-emelésére szolgáló költségvetési célelőirányzat felosztásáról szóló határozatnál Gulyás József SZDSZ-es képviselő, Kovács Kálmán SZDSZ-es informatikai miniszter - aki többször nézett körbe riadtan, mert elvesztette a fonalat szavazás alatt - és Baja Ferenc szocialista államtitkár szavazta meg az ellenzéki módosító javaslatot.

Az EU-népszavazásról szóló beszámolót Gurmai Zita és Teleki László (MSZP) szavazta le véletlenül.

A pártalapítványok miatt a párttörvényt is módosítani kellett. A négypárti konszenzussal benyújtott javaslatot az MSZP-ből négyen, az SZDSZ-ből Kóródi, míg a pártalapítvány létrehozásáról szóló javaslatot Tóth Sándor (MSZP) szavazta le. A fideszes Pósán László mindkétszer tartózkodott.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő háromszor szavazott rosszul kedden: a külföldi székhelyű vállalkozásokról szóló, az európai gazdasági egyesülésről szóló törvény és a közoktatási törvény esetében. A közoktatási törvényt Mézes Éva szabad demokrata politikus is leszavazta véletlenül.

A 4-es metrót Gulyás József SZDSZ-es politikus szavazta le.

Az ellenzék sokkal fegyelmezettebb volt. A polgármesterek fizetésemeléséről szóló törvénymódosítást Révész Máriusz nem fogadta el, aki a tartózkodik gombot nyomta. A legtöbbet Varga Mihály, a legnagyobb ellenzéki párt gazdaságpolitikusa hibázott, ő a biztosítókról szóló törvényt szavazta meg ellenzéki képviselőként egyedül, illetve a paksi atomerőműnél történtek kivizsgálását célzó vizsgálóbizottság felállításáról szóló ellenzéki javaslat tárgyalásakor fogadta el a szocialista Göndör István módosító javaslatát.

A hétfői második plenáris ülésen, amikor a kórháztörvényről szavaztak, Páva Zoltán (MSZP) és Kis Zoltán (SZDSZ) nyomott mellé, és véletlenül nem fogadták el a törvényt.

Valamennyi frakció szabályzata tartalmazza, hogy a képviselőkre büntetést szabnak ki, ha indokolatlanul hiányzik a szavazásról, vagy ha rosszul szavaz, és rajta múlik egy törvény elfogadása. Véletlen félreszavazások esetében, ha ezen semmi nem múlott, akkor nem szokás büntetni. Az [origo] meg akarta kérdezni Lendvai Ildikót, az MSZP frakcióvezetőjét, mit tesznek annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a félreszavazás, de a frakcióvezetőt eddig nem sikerült elérni.

Kapcsándi Dóra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről