Elindult Irakba a magyar katonák első csoportja

Vágólapra másolva!
Hatfős csapat indult Irakba, hogy előkészítse a 300 fős magyar kontingens elhelyezését. Az előkészítő csoportot egy másik, 50 fős előkészítő csapat követi a jövő héten. A főerők várhatóan augusztusban utaznak Irakba, amerikai segítséggel. A magyar szállítózászlóalj feltehetően saját járműveivel végzi majd tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön elindult Irakba magyar kontingens útját előkészítő csoport hat tagja. Az iraki nemzetközi stabilizációs és humanitárius segítségnyújtásban résztvevő magyar kontingens elhelyezését előkészítő csapat a szolnoki katonai reptérről indult.

"Az iraki misszió veszélyes, de ezzel minden magyar katona tisztában van, és ennek tudatában vállalkozik a küldetésre" - közölte Isaszegi János mérnök-dandártábornok a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Hadműveleti Csoportjának parancsnoka a felszállás előtti búcsúztatáson.

Isaszegi tábornok Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Szenes Zoltán altábornagy vezérkari főnök nevében is jó munkát kívánt az arab országban 2004 februárjáig szolgálatot teljesítő katonáknak. Az Országgyűlés június 3-ai döntése szerint az Irakban folyó stabilizációs és emberbaráti tevékenységben a nemzetközi erők részeként 300 magyar katona működik majd közre. A kontingenst törzstisztek és egy szállító zászlóalj alkotják.

A katonák egy AN-26-os szállítórepülővel Törökországon át két leszállással érik el Bagdadot, ahonnan a nemzetközi erők biztosításával jutnak el Al Hillahba. A magyar szállító zászlóalj tábora Babilontól 10 kilométerre található, ahol lengyel és bolgár katonákkal laknak majd együtt.

A magyar főerők várhatóan augusztusban indulnak el, és lengyel parancsnokság alatt teljesítenek majd szolgálatot. Szenes Zoltán vezérkari főnök szerdán újságíróknak még hét fős magyar csoport kiutazásáról tájékoztatta, az MTI-nek a szolnoki repülőtéren a honvédség képviselői nem tudtak felvilágosítást adni arról, miért csak hat fő indult el végül csütörtökön Irakba.

Az altábornagy szerdán beszámolt arról is, hogy a jövő héten az előkészítő csoport további 50 katonája is Irakba utazik. Az ő feladatuk lesz a magyar kontingens szálláshelyének kialakítása, így magukkal viszik a sátrakat, a különböző felszereléseket is. A magyar bakák kezdetben sátrakban laknak majd, amíg az amerikaiak rendbe nem rakják a helyszínen lévő laktanyában az épületeket.

Szenes Zoltán szerint szinte már biztos, hogy az 50 tagú előkészítő csoport amerikai segítséggel utazik majd Irakba. A vezérkari főnök bízik abban, hogy az összesen 300 tagú kontingens többi katonáját is az amerikaiak szállítják a helyszínre.

A Magyar Honvédség arra készül, hogy a saját szállító eszközeit használja majd Irakban. Szenes Zoltán elmondta: az Egyesült Államokkal ugyan még folynak a tárgyalások arról, hogy biztosítsák a szállítójárműveket, de a magyar fél még nem kapott konkrét választ. "Ahogy fogy az idő, egyre inkább valószínűsítem, hogy a saját eszközeinkkel kell végrehajtani a feladatot" - mondta a vezérkari főnök.