Szeptemberig meghozzák a gyermekbarát intézkedéseket

Vágólapra másolva!
Legkésőbb szeptemberig meghozzák a kormány gyermekbarát programjának végrehajtásához szükséges intézkedéseket. Ezek közé tartozik a 18 év alattiaknak járó balesetbiztosítás, a középiskolások nyelvoktatásának támogatása és a gyermekekkel kapcsolatos hivatali ügyintézés felgyorsítása.
Vágólapra másolva!

A kormány meghatározta az "Elsőbbséget a gyermekeknek!" program intézkedéseinek határidejét: a legfontosabb döntéseket augusztusig, illetve szeptemberig kell előkészíteni - közölte a kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A "gyermekbarát építészeti előírások" szeptemberben kerülnek a kabinet elé, a gyermekekkel kapcsolatos hivatali ügyintézés gyorsításáról és a középiskolások nyelvoktatásának támogatásáról szeptemberben döntenek, a 18 éves korig nyújtható ingyenes baleset-biztosításról augusztus elején tárgyal a kormány - mondta a szóvivő. Gál J. Zoltán elmondása szerint a gyermekbarát intézkedések a modernizációra, az európai fejlődésre, a szolidaritásra és az esélyteremtésre épülnek.

A kormányfő július első napjaiban, a szekszárdi Duna-híd avatásánál tartott beszédében jelentette be, hogy minden rászoruló család gyermeke ingyenebédet kap az óvodában, és augusztusban kéthavi családi pótlék segíti az iskolakezdést. Medgyessy közölte azt is, hogy a jövőben soron kívül intézik majd a gyermekekkel kapcsolatos közigazgatási ügyeket, továbbá úgy módosítják az építésügyi szabályokat, hogy a középületek a gyermekes családok számára is használhatók legyenek. A nyelvvizsgával kapcsolatos kedvezmények és az üdültetési rendszer kialakítása mellett bejelentette azt is, hogy a kormány minden tizennyolc év alatti gyermeknek ingyenes baleset-biztosítást köt.