Vágólapra másolva!
Panaszt tett a Magyar Televízió Rt. felügyelő bizottsága a Legfőbb Ügyészségnél az MTV gazdálkodása kapcsán folyt, nemrégiben megszüntetett ügyészségi vizsgálat miatt. Ezt két szabad demokrata politikus, Pető Iván és Haraszti Miklós is sérelmezte korábban.
Vágólapra másolva!

A panaszbejelentésről szerdai ülésén döntött a felügyelő bizottság (fb), amely a Legfőbb Ügyészséghez eljuttatott indoklásában fenntartotta a két évvel ezelőtti feljelentésében foglaltakat - közölte Gábor József, az fb elnöke.

A Fővárosi Főügyészség július 21-én közölte, hogy megszüntette az MTV Rt. volt elnöke, Szabó László Zsolt ellen - hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt - folytatott nyomozást. A Fővárosi Főügyészség múlt hétfői közleménye szerint "összességében megállapítható, hogy az MTV Rt. 2001 végére bekövetkező helyzete és keletkezett vesztesége nem Szabó László Zsolt kötelességszegő magatartásának következménye volt, ezért került sor a nyomozás megszüntetésére".

Gábor József emlékeztetett arra, hogy az MTV Rt. felügyelő bizottsága 2001. május 16-án ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a televízió gazdálkodása kapcsán tapasztaltak miatt. A több oldalnyi indoklás fókuszában a műsorgyártási szerződések álltak - tette hozzá.

A Fővárosi Főügyészség megszüntetett vizsgálata ellen panasszal élt Polt Péter legfőbb ügyésznél Pető Iván, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának SZDSZ-es elnöke és Haraszti Miklós, a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének SZDSZ által delegált tagja is. A 2000. február 28-án indult nyomozást a két politikus, valamint az fb feljelentése nyomán folytatták.

A szabad demokrata politikusok szerdai sajtótájékoztatójukon úgy fogalmaztak: "Elfogadhatatlan az ügyészség azon érvelése, miszerint az MTV-nek veszteséget okozó kiadásokat az úgynevezett megrendelő típusú televíziózás indokolta". Pető Iván és Haraszti Miklós beszámolt arról, hogy egy nemrégiben hozott törvénymódosítás alapján a nyomozási bíróhoz fordulhatnak, ha nem fogadják el az ügyészség határozatát.