Nagyobb eséllyel lehet szmogriadóra számítani

Vágólapra másolva!
Nagyobb valószínűséggel rendelhetnek majd el szmogriadót és emiatti forgalomkorlátozást a jövőben Budapesten egy, a légszennyezettségről szóló új rendelet értelmében. A rendelet az EU-ban elfogadott légszennyezettségi határértéket állapítja meg, amely a jelenlegi hazai előírásokban szereplő értékek fele - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Felére csökkennek a szennyezőanyag-határértékek egy új rendelet szerint, minek következtében, télen, vagy hosszabb szélmentes időszakokban forgalomkorlátozásokat is elrendelhetnek Budapesten. A rendelet - amely az EU-ban elfogadott légszennyezettségi határértékeket állapítja meg - már csak a fővárosi közgyűlés jóváhagyására vár - írja a Magyar Hírlap.

A rendelet értelmében az eddig háromfokozatú szmogriadó-tervet kétfokozatúra csökkentik, eszerint enyhébb légszennyezettség esetén a tájékoztatási fokozatot - a szennyezés csökkentésére szólítanak fel -, majd jelentős szennyezettség esetén riasztási fokozatot léptetnek életbe. Utóbbi alapján a gépjárműforgalmat korlátozzák.

A korlátozás során egyes napokon a páratlan, más napokon a páros rendszámú autókat engedik be a városba. Súlyos esetben egész Budapest területén megtilthatják a gépjárműforgalmat. A tiltás alól csak a tömegközlekedési eszközök, mentők, tűzoltók, rendőrök kapnának felmentést.

Legutóbb 1997-ben volt Budapesten kritikus állapotban a levegő, de egy jókor jött szélnek köszönhetően nem kellett szmogriadót elrendelni - írja a Magyar Hírlap.