Magyar Bálint pénzt és pert nyert Áderral szemben

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője valótlant állított az oktatási miniszterről, így megsértette személyiségi jogait - állapította meg a Fővárosi Bíróság. Ezért az ellenzéki politikusnak elégtételt kell adnia a miniszternek, valamint 850 ezer forintos nem vagyoni kártérítést kell fizetnie. Áder azért követte el a jogsértést, mert "ingatlanpanamáról" beszélt a miniszterrel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A bírósági ítélet szerint Áder János azzal, hogy 2003. június 13-án, a Magyar Rádió Krónika című műsorában és a következő napon a parlamentben azt állította, hogy "... el akarják terelni a figyelmet ... Magyar Bálint ingatlanpanamáiról", személyiségi jogsértést valósított meg. Ennek megállapításán kívül a bíróság Áder Jánost eltiltotta a további jogsértéstől, elégtétel adására és 850 000 forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte.

A bíróság szóbeli indoklásában kifejtette, hogy Áder János, a Fidesz frakcióvezetője alaptalanul, súlyos bűncselekményre utaló tényeket állított Magyar Bálintról, amelyekről tudta, vagy jogászként és a parlament volt elnökeként tudnia kellett volna, hogy nem felelnek meg a valóságnak. A bíróság megállapította, hogy a valótlan tényállítás és az azzal kapcsolatos, egyes sajtóorgánumok részéről folytatott rágalomhadjárat nehezen visszafordítható károkat okozott Magyar Bálint jóhírnevében és becsületében, valamint politikusi megítélésében.

Magyar Bálint oktatási miniszter az elmúlt hónapokban 8 alkalommal indított sajtóhelyreigazítási pert a Magyar Nemzet, a Magyar Demokrata és más lapok ellen, amelyek döntő többsége első fokon befejeződött Magyar Bálint pernyertességével.