Jogszerűen zavarták szét a hídfoglalókat

Vágólapra másolva!
A bíróság döntése szerint a rendőrök nem sértettek törvényt, amikor tavaly feloszlatták az Erzsébet hídi tüntetést. A törvény ugyanis kimondja, hogy a rendőrök minden olyan demonstrációt feloszlathatnak, amit nem jelentettek be korábban.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Jogszerűen oszlattak a rendőrök

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint a rendőrség jogszerűen járt el a 2002. július 4-i Kossuth téri tüntetés feloszlatásakor, így elutasította a felperes keresetét.

2002. július 4-én reggel a fővárosban az áprilisi választások tisztaságát megkérdőjelező, előre be nem jelentett tüntetést tartottak a vesztes jobboldal hívei. Autóikkal eltorlaszolták az Erzsébet hidat, órákra megbénítva ezzel a főváros közlekedését. Miután a rendőrök délre leszorították őket a hídról, a Kossuth téren gyülekeztek, és a szavazatok újraszámlálását, a kormány távozását, valamint a miniszterelnök lemondását követelték. A rendőrség az esti órákra feloszlatta a tüntetést.

A jogellenességének megállapítását egy magánszemély, Molnár Éva kérte a PKKB-tól, mert véleménye szerint az erőszakos rendőri fellépés sértette a gyülekezési jogot és a szólásszabadság jogát.

A bíró indoklásában elmondta, hogy a gyülekezési törvény szerint minden ilyen jellegű rendezvényt előre be kell jelenteni, ebben az esetben azonban ez elmaradt, amit a felperes sem vitatott.Ugyanez a törvény azt is kimondja, hogy a be nem jelentett tüntetést fel kell oszlatnia a rendőrségnek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság tehát nem járt el jogellenesen, amikor ennek megfelelően cselekedett.

A bíróság 10 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest. Molnár Évát férje képviselte a tárgyaláson, aki az ítéletet követően újságíróknak elmondta, hogy fellebbezni fognak, sőt készek a strasbourgi bírósághoz fordulni ez ügyben.