Sétálóutca lesz a Király utcából

Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2004 végére megújul a Király utca Deák tér és Nagymező utca közötti szakaszán. Az átmenő forgalmat kitiltják erről a részről, kizárólag a mentő, taxi és az ott lakók hajthatnak be az utcába. A felújítás körülbelül 600 millió forintba kerül. A tervek szerint a későbbiekben - uniós pénzeket is felhasználva - egészen a Városligetig felújítják az utcát és a folytatását.
Vágólapra másolva!

A VI. és VII. kerületi önkormányzat és a főváros összefogása révén megújul a Király utca. A látványterveket szerdai sajtótájékoztatójukon mutatta be Verók István VI. és Hunvald György VII. kerületi polgármester, valamint Tétényi Éva főépítész. A jelenleg is zajló teljes közműcserét követően - várhatóan 2004 márciusában - új burkolatot építenek, ezzel párhuzamosan felújítják az épületek homlokzatát is. A rekonstrukciót követően - a Ráday utcához hasonlóan - kitiltják az átmenő forgalmat, az utcába csak a taxi, mentő, rendőrségi autó, tűzoltóautó és az ott lakók autói hajthatnak be, 30 kilométer per órás sebességgel. A keresztesztutcákban fekvőrendőröket építenek.

Jelenleg mintegy 145 parkolóhely van az utcában, ezt körülbelül 120-ra csökkentik. Kiszélesítik a járdát, és fákat - körülbelül 50 darabot - ültetnek a teljes szakaszon. A tervek szerint több száz négyzetméter zöld terület lesz a most kopár Király utcában. A teljes felújítás várhatóan két évig tart.

A 600 millió forintra becsült költségek 10 százalékát állja fele-fele arányban a két érintett kerület, a maradék összeg a fővárosi stratégiai alapból érkezik. A későbbiekben azonban uniós pénzekre is pályázni kívánnak az érintett kerületek. A második szakaszban a Lövölde térig felújítják az utcát, majd utána a folytatását, a Városligeti fasort is.