A főváros tovább pereskedne az Egérúti lakókkal

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bírósághoz fordul felülvizsgálati kérelemmel a fővárosi önkormányzat az ellene indított százmilliós kártérítési perek miatt. Az autópályák forgalmát a fővárosba bevezető dél-budai tehermentesítő út, az Egérút mellett élők közül 251-en perelték eddig az önkormányzatot, mivel szerintük az útépítést követően a nagy zaj és a forgalomterhelés leértékelte ingatlanjaikat. Tiba Zsolt főjegyző szerint viszont a közérdekű útberuházásoknál nem lehet szó kártérítésről, ha egyébként betartották a hatályos jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság végleges döntését kéri a fővárosi önkormányzat az egyes útberuházások kapcsán vele szemben indított kártérítési perek miatt - közölte Tiba Zsolt fővárosi főjegyző hétfőn.

Tiba elmondta, a Főpolgármesteri Kabinet egyetértett azon álláspontjával, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtsanak be az egyik szeptemberben jogerőssé vált ügyben. Az autópályák forgalmát a fővárosba bevezető dél-budai tehermentesítő út, az Egérút mellett élők közül 251-en perelték eddig az önkormányzatot, mivel szerintük az útépítést követően a nagy zaj és a forgalomterhelés leértékelte ingatlanjaikat.

Az 1995-ben épített Egérút kapcsán zajló öt per közül egyben szeptemberben jogerősen elmarasztalta a bíróság az önkormányzatot, s mintegy 11 millió forintos értékcsökkenést állapítottak meg egy Szeghalom úti ingatlannál.

Ennek az ügynek a panaszosa felhívta a figyelmet arra is, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottsága még 1998-ban felkérte a főpolgármestert arra, dolgoztasson ki egységes eljárást a fővárosi útépítéseknél érintett lakosság kártalanítására, ez azonban mindmáig nem valósult meg.

Tiba Zsolt közölte, hogy azért fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz, mivel a testület tavaly már hozott egy olyan döntést, miszerint a közérdekű útberuházásoknál nem lehet szó kártérítésről, ha egyébként betartották a hatályos jogszabályokat. A főjegyző emlékeztetett rá, hogy ez ügyben is eltérő álláspontot képviseltek az alsóbb fokú bíróságok a Legfelsőbb Bíróság végleges döntéséhez képest.

Tiba Zsolt felhívta a figyelmet arra a jogi ellentmondásra, miszerint közérdekből épít valamit az önkormányzat, és mégis kártérítést kell fizetnie. Hozzátette: ha fizetniük kell, akkor értelemszerűen kevesebb út épülhet a jövőben a fővárosban.