Vágólapra másolva!
A közoktatási törvény tanári titoktartásra vonatkozó előírásait várhatóan még ebben az évben pontosítja a szaktárca - közölte az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára. Hozzátette: konkrétan rögzítik majd, hogy mely esetekben köteles a tanár a birtokába jutott információkról tájékoztatni a szülőket.
Vágólapra másolva!

"Egyértelművé kívánjuk tenni a titoktartás módját és a tanárok belátására bízni a döntést a közvélemény által eddig leginkább kifogásolt esetekben" - mondta egy debreceni tanácskozás szünetében Szabados Tamás, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára. Szerinte "a jó tanárok eddig is így jártak el, ha megtisztelte őket a diák a bizalmával".

Szabados ugyanakkor kijelentette: konkrétan rögzítik majd a módosítás során, hogy mely esetekben köteles a tanár a birtokába jutott információkról tájékoztatni a szülőket. Példaként az egészségi állapotot, a tanulmányi eredményt, a magatartást vagy éppen az esetleges drogfogyasztást említette az államtitkár.

A közoktatási törvényben szereplő, a tanárokra vonatkozó titoktartási kötelezettség bevezetése vitatottá vált. A pedagógusok e kötelezettségét a legnagyobb ellenzéki párt megszüntetné. Az oktatási miniszter viszont úgy véli: vannak Magyarországon olyan családok, ahol a szülők és a gyermekek viszonya nem megfelelő, ezért szükség van a jogszabályra.