Terry Black Danika testvérét is örökbe fogadná

Vágólapra másolva!
Terry Black Danika testvérét, a 8 éves Zolit is szeretné örökbe fogadni. Erre azonban csak azután kerülhet sor, ha a gyámhivatal jogerősen döntött arról, hogy Terry Black Danika örökbe fogadó apja lehet.
Vágólapra másolva!

Terry Black (Rácz Károly) transzvesztita előadóművész elmondta, hogy már nem csak Danikát, hanem bátyját, a 8 éves Zolit is szeretné örökbe fogadni. Az újabb örökbefogadási eljárás elindítására azonban csak azután kerülhet sor, ha a gyámhivatal jogerősen döntött arról, hogy Terry Black Danika örökbe fogadó apja lehet.

Erre is várni kell még, akár több hónapot is. Bár a XVI. kerületi gyámhivatal határozata szerint Terry Black lehet Danika nevelőapja, a döntés egyelőre nem jogerős. Előfordulhat, hogy még hónapokig nem születik jogerős döntés.

Rácz Károly 2001 októbere óta neveli a gyermeket, akinek anyja akkor hozzájárult az örökbeadáshoz a XVI. kerületi gyámhivatalban tett nyilatkozatban. Az örökbefogadási eljárást a Fővárosi Főügyészség óvása miatt felfüggesztették, közben a gyerek apja teljes joghatályú apasági elismerő nyilatkozatot tett, és nem járult hozzá a kisfiú örökbeadásához.

A XVI. kerületi gyámhivatal a történtek miatt 2001 decemberében a gyerek átmeneti neveléséről határozott, Terry Black azonban nem adta át a fiút a hatóságnak. A Fővárosi Gyámhivatal 2002 januárjában másodfokon elutasította az örökbefogadási kérelmet, ezért az előadóművész pert indított. Közben a kisfiú kirendelt hivatásos gyámja is pert indított a gyerek kiadásáért.

Ebben az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly márciusban úgy döntött, hogy Rácz Károlynak ki kell adnia a gyereket. Ez azonban nem történt meg, mert a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) felfüggesztette a pert addig, amíg az üggyel kapcsolatos négy közigazgatási per lezárul.

Az FB 2002 októberében jogsértőnek minősítette az ügyben született négy közigazgatási határozatot, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárásban jelölte ki a gyerek gyámjává Rácz Károlyt a XVI. kerületi gyámhivatal. Az FB ítélete után egy hónappal, 2002 novemberében a gyerek vér szerinti apja és anyja is hozzájárult ahhoz, hogy Terry Balck örökbe fogadhassa az általa nevelt kisfiút.