MSZP: Pozitív változások a határon túli magyarságnál

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor korábbi miniszterelnök álláspontjával ellentétben a határon túli magyarság helyzetében nem negatív, hanem pozitív változások történnek - írja közleményében Wiener György MSZP-s parlamenti képviselő.
Vágólapra másolva!

Ezt bizonyítja az is, hogy míg 2000-ben a Fidesz elutasította a kettős állampolgárság iránti igényeket, a szerdai négypárti egyeztetésen a parlamenti politikai erők között megegyezés született a kérdés megvizsgálásáról - teszi hozzá a kormánypárti politikus. Kiemelte: a résztvevők megállapodtak abban, hogy szakértői szinten tárgyalásokat folytatnak, felhasználva a kormány által készített hatástanulmányt is.

Orbán Viktor Fidesz-elnök, volt kormányfő a nap folyamán a kisebbségi autonómiáról rendezett budapesti fórumon - egyebek mellett a "kiüresíttetett" kedvezménytörvényről szólva - kijelentette: "2002 után azt lehet mondani, hogy minden kétséget kizáróan a magyar kisebbségek életében beköszöntött a tél".

Wiener György közlése szerint a szocialisták értetlenül fogadják a korábbi miniszterelnöknek a módosított kedvezménytörvényre vonatkozó bírálatát. A mostani szabályozás mindenben megfelel az európai normáknak, a korábbinál kedvezőbb a határon túli magyarok számára, és Szlovákia kivételével a szomszédos országok is elfogadják. "Ezért nem a törvény kiüresítéséről, hanem tényleges megvalósításáról beszélhetünk" - írja az MSZP-s képviselő.

A szocialisták - szemben a Fidesz állításaival - támogatják a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit. E téren teljes mértékben elfogadják a szomszédos országokban élő magyarság legitim, mértékadó szervezeteinek álláspontját - olvasható a közleményben.