Tovább vizsgálják a Ragáts bukását hozó szerződést

Vágólapra másolva!
Az MTV kuratóriumi elnökségének felkérésére a köztévé felügyelőbizottsága tovább vizsgálja a távozó tévéelnök által nevelt lánya volt cégével kötött, és titokban tartott szerződést. Arról jövő héten döntenek, hogy tesznek-e további lépéseket, például büntetőfeljelentést az ügyben. A reklámügy miatt kirobbant botrányt még túlélő tévéelnök lemondását egyhangúlag fogadta el a kuratóriumi elnökség.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége csütörtöki ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy elfogadja Ragáts Imre tévéelnök lemondását - közölte Czeglédi László, a testület MSZP által delegált elnöke. Január elseje után Pinke György jelenlegi gazdasági alelnök lesz az MTV ügyvezetője. Az ügyvezető addig irányíthatja az intézményt, ameddig a kuratórium nem választja meg az új elnököt.

Ragáts Imre szerda este jelentette be lemondását, miután tárgyalt Czeglédi Lászlóval. A távozó tévéelnök egészségügyi okokkal magyarázta döntését. Távozásába ugyanakkor nagy valószínűséggel belejátszhat az, hogy a köztévé reklámidejének értékesítésére kiírt titkos szerződések után újabb vitatott megállapodások kerültek elő. A HVG legfrissebb számának egyik cikkéből ugyanis kiderült, Ragáts megválasztása után két hónappal az intézmény közalapítványi kuratóriumi elnökségének jóváhagyása nélkül kötött szerződést egy ismeretterjesztő filmsorozat megvásárlásáról nevelt lányának cégével, a piaci árnak állítólag többszöröséért.

A kuratóriumi elnökség Czeglédi elmondása szerint nem foglalkozott Ragáts lemondásának indoklásával. Felkérték ugyanakkor az MTV felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja meg a filmsorozatra vonatkozó szerződést. A kuratóriumi elnökség ennek a vizsgálatnak a lezárulta után dönt arról, hogy tesznek-e további lépéseket - például rendőrségi feljelentést - az ügyben. Az fb jövő hét keddre, a következő elnökségi ülés napjára készíti el a jelentését. Az elnökség már akkor döntést is akar hozni az ügyben. Czeglédi megjegyezte: "Nem akarjuk tovább fújni az ügyet." A keddi ülésen az új elnöki pályázat előkészítését is megkezdik.

Czeglédi elmondta azt is, hogy Ragáts távozása után nem várhatók további személyi változások az MTV-nél. Arra a kérdésre, hogy Ragáts tényleges távozásáig, január elsejéig ki irányítja majd az intézményt, azt mondta, hogy most az átadás-átvétel folyamata zajlik, ami több napot vesz igénybe. A törvényi szabályozás értelmében hatáskört nem vonhatnak el Ragátstól ebben az időszakban, azaz nem korlátozhatják az elnököt.