Lánykereskedelem ellen képeznek tanárokat

Vágólapra másolva!
A nőkereskedelem elleni fellépésről szervez képzést középiskolai tanároknak egy civil szervezet. Ezúttal legfeljebb 16 tanárt fogadnak, az egyesület ugyanakkor azt szeretné, ha később iskolai tantárgy lenne a mostani kurzus anyaga. A tanárok oktatására az amerikai nagykövetség adott pénzt.
Vágólapra másolva!

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNE) Egyesület januárban kétszer háromnapos kurzusokat szervez, ahol a nőkereskedelem elleni fellépésre és a szexuális visszaélések megelőzésére oktatják a résztvevőket. A szervezet munkatársa, Tóth Györgyi az [origo]-nak elmondta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége hirdetett pályázatot civil szervezeteknek. A nagykövetség által finanszírozott képzést eredetileg kizárólag középiskolai tanároknak hirdették meg, de miután több civil szervezet is bejelentkezett, részükről is fogadtak munkatársakat.

Tóth Györgyi kérdésünkre elmondta, a tanárok részéről kisebb volt az érdeklődés a vártnál, ami annak is betudható, hogy csak szűk körben, interneten és e-mailen tudták hirdetni a képzési lehetőséget. Így végül csak a második kurzust (január 27-29.) tartják tanároknak, de még ott sem telt be a 16 fős keret, így a NaNE még mindig fogad jelentkezőket. Aki részt akar venni, annak mindössze 2 ezer forintot kell befizetnie, egyébként három napon keresztül teljes ellátást és szállást is kap.

A képzés első részében szó esik többek között a nemi szerepekről, a családon belüli erőszakról, a prostitúcióról. Foglalkoznak emellett azzal, hogy a tanárnak miként kell beszélgetnie a gyerekekkel a szexualitásról. Tóth Györgyi szerint erre azért van szükség, mert az iskolai szexuális felvilágosítás ma sok esetben a háztartási gépek technikai leírásaihoz hasonlóan zajlik.

Bemutatják emellett a Csak okosan című fiataloknak, szülőknek, tanároknak egyaránt szóló "önvédelmi" könyvet, amely tavasszal fog megjelenni. Ez az egyelőre szerkesztés alatt álló könyv foglalkozik a tényleges fizikai önvédelemmel, de abban is segíteni próbál a fiataloknak, hogy megismerjék jogaikat.

A nőkereskedelemmel kapcsolatban egyrészt megismertetik a résztvevőket a jelenség hátterével, másrészt beszélnek nekik arról, hogy mi a hatékony megelőzés. A NaNE munkatársa szerint az egyik legfontosabb eszköz erre az informálás: például az, hogy fel kell hívni a fiatalok figyelmét arra, hogy ne dőljenek be mindenféle külföldi álláshirdetéseknek, amelyek sok esetben prostitúciós munkát takarnak.

A kurzust nem előadások formájában tartják, a résztvevők szerepjátékok és próbatanítások révén gyakorlati képzést is kapnak. Tóth Györgyi elmondása szerint a mostani kísérleti jellegű kurzusra olyan tanárokat várnak, akik aztán a saját iskolájukban hasznosítani is tudják a tanultakat. Májusban tartanak majd egy értékelő szemináriumot, ahol együtt átbeszélik, mennyire volt hasznosítható az elsajátított anyag. Ekkor tehetnek majd javaslatot arra is, hogy min lenne érdemes változtatni. A NaNE hosszú távú tervei között szerepel, hogy a mostani program alapján összeállítanak egy tananyagot, amelyet akkreditáltatni fognak, hogy rendes iskolai tantárgy válhasson belőle.