A homoszexualitás gyanúja is elég volt a kirúgáshoz a Károlin

Vágólapra másolva!
Azt követően küldtek el egy végzős hallgatót tavaly a Károli Gáspár Református Egyetemről, hogy lelkész-pszichológusának elmondta: megfordult a fejében a homoszexualitás gondolata, mert a lányok sosem érdeklődtek iránta. A fiatalember bírósághoz fordult, mert mindenképpen szeretné befejezni az egyetemet. Az iskola döntését Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman alkotmányellenesnek tartja. Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal illetékese szerint jogértelmezési kérdés, hogy az esélyegyenlőségi törvény alapján jogellenes hátrányos megkülönböztetés történt-e. Magyar Bálint oktatási miniszter elítélte az egyetemet és a diákot beáruló tanárt is.
Vágólapra másolva!
Csak titkolt melegek tanulhatnak a református egyetemen/itthon/20040112csak.htmlAz ellenzék az esélyegyenlőségi törvény visszavonását javasolja/itthon/20031209azellenzek.html

Azért küldtek el egy végzőst a Károli Gáspár Református Egyetemről 2003. októberében, mert kétségei támadtak a szexuális orientációját illetően. A 24 éves fiatalember a kar dékánjának, az intézmény lelki gondozójának mondta el, hogy megfordult a fejében a homoszexualitás gondolata, mert a lányok sosem érdeklődtek iránta. A mozgás- és beszédsérült fiatalember édesapja bírósághoz fordult, mert jogellenesnek tartja a fiú eltávolítását az egyetemről.

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Kari Tanácsa néhány hónappal ezt követően, januárban tett közzé állásfoglalást a homoszexualitással kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy az egyetem nem támogatja, hogy képzéseiben részt vegyenek a "homoszexuális életmódot folytatók". Ezen értik, ha valaki nyíltan vállalja, hogy homoszexuális, illetve élettársi kapcsolatban él egy vele azonos neművel.

Magyar Bálint oktatási miniszter kedd délutáni közleményében elítélte az egyetemet. A törvények tiltják a hátrányos megkülönböztetést, és ezt Magyar szerint egyetlen intézmény belső házirendje sem írhatja felül. Súlyosbító körülménynek tartja a miniszter, hogy közpénzből működő itnézmény szállt szembe a törvénnyel. Magyar szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy éppen az a tanár vitte kari tanács elé az ügyet, akivel a kirúgott fiú megosztotta problémáját. "Ha valaki bizalommal viseltetik egy tanára iránt, aki visszaélve az információval, a diák kiszolgáltatottságával, hátrányos helyzetbe hozza a hallgatót, az nemcsak jogilag, de erkölcsileg is negatívan ítélendő meg." - mondta Magyar Bálint. A miniszter azt javasolja, hogy a kirúgott fiú forduljon bírósághoz az egyetem ellen.

A kirúgott fiatalember nem él élettársi kapcsolatban senkivel, sőt nincs is meggyőződve arról, hogy homoszexuális - mondta az [origo]-nak Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman, aki ismeri a fiatalembert és az oktatási intézményből való eltávolításának körülményeit. Az oktatási ombudsman szerint az egyetem döntése alkotmányellenes, ugyanakkor hozzátette: mint ombudsmannak nincs jogosultsága felsőoktatási ügyekben eljárni. Alkotmányellenesnek tartja a hasonló eseteket Kolláth György alkotmányjogász is, aki hétfőn az [origo]-nak elmondta: a hátrányos megkülönböztetést tiltja az alkotmány, mely az egyházakra ugyanúgy vonatkozik, mint más szervezetekre.

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal illetékese, Kiss Róbert másképp vélekedik, álláspontja szerint az ehhez hasonló ügyekre a január végén hatályba lépő egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőségről szóló törvény vonatkozik. A jogszabály szerint szexuális orientáció miatt senkit nem lehet hátrányosan megkülönböztetni a felsőoktatási intézményekben sem. Ugyanakkor a törvény hatálya nem terjed ki "az egyházi jogi személyeknek az egyházak hitéleti tevékenységével közvetlenül összefüggő jogi viszonyaira". Annak eldöntése pedig, hogy ez az eset ide tartozik-e, az jogértelmezési, vagyis bírói kérdés - mondta az [origo]-nak az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal munkatársa. Ebben az esetben pedig az a bírói döntés lesz mérvadó, ami várhatóan az eltávolított fiatalember ügyében születik.

A kirúgott fiatalember azzal kereste meg az iskolát, hogy mindenképp szeretné befejezni az egyetemet, ha szükséges, arról lemond, hogy lelkésszé szenteljék. Az egyetem azonban nem válaszolt kérésére. Az [origo] megpróbálta utolérni a volt egyetemistát, ez azonban egyelőre nem sikerült.

A Háttér Társaság a Melegekért Egyesület közleményt adott ki, melyben felháborítónak és súlyosan diszkriminatívnak nevezik a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Kari Tanácsának állásfoglalását a homoszexualitásról. Az egyesület felszólította az egyetemet, hogy az esélyegyenlőségi törvény hatályba lépése előtt vonja vissza állásfoglalását, ellenkező esetben a Háttér Társaság bírósághoz fordul.