Auschwitzi fotókkal nyit a Holokauszt Múzeum

Vágólapra másolva!
Elkészült a Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ épülete, amelyet egy nappal az elhurcolt és megölt zsidókra való emlékezés napja előtt, április 15-én nyitnak meg. A nyitó kiállítás az auschwitzi zsidókról készült fotókat mutatja majd be, amelyeket egy fiatal lány talált egy SS-tiszt szekrényében. A budapesti emlékhely nyitásával egy időben Washingtonban és Izraelben is tartanak megemlékezéseket.
Vágólapra másolva!

Kedden mutatták be a sajtónak a Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ épületét. A főváros IX. kerületében, a Páva utcában található emlékhelyet a régi zsinagóga felújításával és körbeépítésével alakították ki. A bemutatón jelen volt Hiller István kulturális miniszter, aki elmondta, hogy a múzeumot április 15-én nyitják meg, egy nappal a holokauszt emléknapja előtt. A megnyitót vallási szempontok miatt hozták előre, április 16-a ugyanis idén péntekre esik.

Hiller elmondta, a megnyitóra eljön Izrael államfője is. Emellett aznap nyílik egy magyar témájú kiállítás az egykori haláltáborban, Auschwitzban, és ugyanaznap emlékkonferenciát is tartanak washingtoni holokausztmúzeumban, és megemlékezés lesz Izraelben is.

A miniszter elmondása szerint műholdon összekapcsolják a különböző eseményeket, így Budapesten nyomon lehet követni a külfödli rendezvényeket is. Hiller hozzátette, hogy ennek technikai lebonyolítására a Magyar Televíziót és a Duna TV-t kérte fel, műsorvezetőnek pedig Baló Györgyöt.

A kulturális tárca tervei szerint megemlékezések lesznek mindazon magyar településeken is, ahonnan 60 évvel ezelőtt zsidókat hurcoltak el haláltáborokba. A Nemzeti Kulturális Alapnál február 15-ig lehet pályázni az emléknaphoz kötődő események támogatására. Hiller többször is megismételte: arra kér mindenkit, hogy "közösen és együtt, méltó módon, csendes főhajtással emlékezzen majd a holokauszt áldozataira".

Az 1,7 milliárd forintból épített emlékhely múzeumként, kutatóhelyként és egyben könyvtárként is fog működni. A nyitó kiállítás az úgynevezett Auschwitz-albumra koncentrál majd. Mint Hiller István elmondta, az album egy kárpátaljai zsidó családhoz kötődik. A második világháború idején Bilkén élő Jákob családban a férj lókereskőként dolgozott, az asszony a háztartást vezette, hat gyermekük közül a legidősebb pedig Budapesten dolgozott a zsidó árvaházban.

Fotó: Fábián Évi
Hiller csendes főhajtásra buzdít

A Lili nevű lány 18 éves volt, amikor a zsidóüldözések hírére visszament családjához. A Jákob családot végül 1944. május 24-én hurcolták el falujukból a többi zsidóval együtt. Két nappal később, május 26-án érkeztek meg az auschwitzi koncentrációs táborba, ahol - Hiller szavai szerint - Mengele doktor várta őket a társaival együtt. Lilit és három testvérét munkaképesnek, a család többi tagját - beleértve a kisebb gyerekeket - azonban munkaképtelennek nyilvánították, és el is különítették őket.

A fiatal lány megpróbált átszökni az édesanyjáék csoportjába, egy SS-tiszt azonban durván, a karját késsel megvágva, megakadályozta ezt. Mint Hiller megjegyezte, ezzel tulajdonképpen az életét mentette meg, a munkaképteleneket - köztük a Jákob család több tagját - néhány órával később elgázosították.

A lány végül egy másik táborba került, ahonnan a szövetségesek közeledésekor a nácik elmenekültek. Ekkor Lili egy SS-barakkhoz kúszott, hogy élelmiszert keressen. Étel helyett ugyanakkor az egyik szekrényben egy pizsamába csavart fényképalbumot talált. A fotókon haláltáborba hurcolt zsidók szerepeltek. Az egyiken Lili saját, jellegzetesen magyar, zsinóros ruhába öltözött kisöccseit látta meg, akik akkor már halottak voltak.

Forrás:
Jákob Lili megölt kisöccsei

A nő a háború után a kommunizmus elől az Egyesült Államokba vándorolt ki, az albumot pedig az izraeli Jad Vasem múzeumnak adományozta. Ezt fogja most elhozni magával az április 15-i megnyitóra az izraeli államfő, és egy időre megőrzésre át is adja a magyar emlékhelynek - mondta Hiller.

Az állandó kiállítás, amely többek között a holokauszt történetét mutatja be, 2005-ben nyílik meg. A tervek között szerepel az is, hogy az udvaron egy falra felírják a holokauszt magyar áldozatainak nevét. Ezt nehezítheti ugyanakkor, hogy sok olyan zsidót öltek meg a második világháború idején, akiknek nevét ma már nehéz kideríteni.