A Tilos szerint túl szigorú a büntetés

Vágólapra másolva!
A Tilos Rádió túl szigorúnak tartja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) büntetését, amely 30 napra felfüggeszti a Tilos sugárzási jogát, továbbá fél évre kizárja a Műsorszolgáltatási Alap támogatásaiból és utolsó figyelmeztetésben részesíti az adót. A Tilos ugyanakkor nem vitatja a büntetés jogosságát, ezért - amennyiben erre lehetősége van - nem az egész büntetést, csak néhány elemét támadja meg bíróságon.
Vágólapra másolva!

"A Tilos Rádió nem ért egyet az ORTT által hozott döntéssel, azt aránytalannak és igazságtalannak tartja. Mivel azonban indokoltnak tartaná valamilyen, a korábban hasonló ügyekben hozottakhoz képest súlyos szankció kiszabását, jelenleg vizsgálja a lehetőségét, hogy a határozat csak egészében vagy elemeiben is megtámadható-e a bíróságon" - olvasható a Tilos közleményében, melyet csütörtökön adott ki a rádiót működtető alapítvány kuratóriuma.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán 30 napra felfüggesztette az adó műsorszolgáltatási jogát. A szankciót a kézhezvételtől számított második nap nulla órájától kell végrehajtani. Emellett a Tilost hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásaiból is, illetve az ORTT utolsó - úgynevezett írásbeli - figyelmeztetésben is részesítette az adót, amely felszólítja a rádiót "a jogsértés megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértéstől".

"A Tilos Rádió számtalan bocsánatkérése mellett nemegyszer kinyilvánította: tudja, hogy a médiatörvény szerint jogi felelősséget kell viselnie bármely műsorában elhangzott jogsértő mondatáért, és az adott esetben elfogadhatónak tart egy, akár minden korábbinál súlyosabb szankciót az ilyen ügyekben eljáró hatóság, az ORTT részéről" - írta az alapítvány kuratóriuma a közleményben. "Az egyelőre csak a hírekből ismert szankció azonban végtelenül aránytalan, és egyben megkérdőjelezi a magyarországi közösségi rádiózás jövőjét" - olvasható a dokumentumban.

A Tilos szerint "a 30 napos kényszerszünet igazságtalanul hosszú", mivel az ORTT eddigi legsúlyosabb felfüggesztése 24 órás volt. "Az ORTT szankciójának üzenete a műsorszolgáltatók számára az, hogy nem szabad elismerni semmilyen jogsértést. Érdemes viszont tagadni és hangulatot kelteni a végsőkig, és érdemes a pártok között pártfogókat keresni, mert a következmények mértékét jobban befolyásolja a közvélemény egy részének vélt nyomása és a pillanatnyi politikai légkör, mint a tényleges körülmények" - írja a kuratórium.

Csabai Gábor, a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a harmincnapos "pauzát" is nagyon-nagyon súlyos szankciónak tartották volna, de azt önmagában nem fellebbeznék meg. Mint mondta, arra számítanak, hogy a nap folyamán postázzák számukra az ORTT döntését; ezt követően konzultálnak médiajogásszal az ügyben. Amennyiban a Tilos Rádió fellebbez a határozat ellen, akkor a bírósági döntésig nem kell elhallgattatni a rádiót sem.

A Tilost egy decemberi műsora miatt büntette meg az ORTT. A rádió december 24-i adásában egy műsorvezető azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt".