Cukorkára és szimbolikus üzenetre hivatkoznak a zászlóégetők

Vágólapra másolva!
Az ügyészség csoportosan elkövetett garázdasággal vádolja azt a három férfit, akik részt vettek a Tilos Rádió elleni tüntetésen az izraeli zászló elégetésében. Az egyik vádlott, M. Giorgio Richard azt mondta, nem emlékszik a zászlóégetésre. Egy idősebb férfitől a tüntetésen mentolos cukorkát kapott, majd zúgni kezdett a feje, az ezután történtekre nem emlékszik. B. Miklós ugyanakkor vallomásában azt közölte, szerinte nem történt bűncselekmény. F. Zoltán pedig kijelentette: a zászlóégetés "szimbolikus üzenet volt a rádiónak".
Vágólapra másolva!

Csoportosan elkövetett garázdasággal vádolta az ügyész a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hérfőn kezdődött tárgyaláson azt a három férfit, akik részt vettek a zászlóégetésben; a bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet.

A vádiratot ismertetve az ügyész elmondta, hogy a Tilos Rádió épülete előtt január 11-én tartott demonstrációt követően, 17 óra körül mintegy 100-150 fős, "hangulatában erősen felajzott tömeg" maradt a helyszínen, ahol az izraeli zászlót lelocsolták gyúlékony anyaggal, majd meggyújtották, és meg is taposták. A vádirat szerint a tömeg többi között azt kiabálta: "Vesszen Medgyessy", "Gyertek ki, menjünk be", "A zsidók takarodjanak vissza Izraelbe", "Gyilkosok", "A kisebbség ki akar irtani minket", "Mocskos zsidók", "Palesztina, Palesztina", "Sátán népe".

Az ügyész rámutatott: ebben a tömegben voltak a gyanúsítottak is, és közreműködtek előbb egy póló, majd az izraeli zászló elégetésében. A tömegben kézről kézre adták a zászlót, amelyet F. Zoltán hozott magával, lelocsolta gyúlékony anyaggal, majd B. Miklós és M. Giorgio Richard a jelenlévők helyeslése mellett a tűzbe tartotta.

Mivel a zászló nem kapott azonnal lángra, M. Giorgio megtaposta, s azt kiabálta: "Mocskos zsidók", "Büdös zsidók". A gyanúsítottak cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen - mondta az ügyész. Hozzátette: cselekményük alkalmas a büntető törvénykönyv 271. paragrafusa alapján garázdaság bűntette megállapítására.

M. Giorgio Richard hétfői vallomásában elmondta, nem emlékszik a részletekre, a zászlóégetésben részt vett két társát nem ismerte. B. Miklós ugyanakkor vallomásában azt hangsúlyozta, nem ért egyet a váddal, mert szerinte nem történt bűncselekmény. F. Zoltán pedig kijelentette: a zászlóégetés "szimbolikus üzenet volt a rádiónak".

M. Giorgio Richard elmondta, hogy egy számára ismeretlen, "konszolidált" férfi - akivel egy hölgy volt - kínálta meg a "lapos, kerek, fehér" mentolos ízű cukorkával egy felirat nélküli dobozból. Az édesség hatására 10-15 perc elteltével mint mondta: "tombolt a fejem (...) megfeszültek az izmaim (...) zúgott a fejem, megfordult a világ, élénkséget éreztem".

A cukorkával kínáló férfiról kijelentette, hogy ő ösztökélte, vegyen részt a zászlóégetésben, mondván "mutasd meg ki a magyar". Nem emlékezett arra sem, hogy miként került haza, és nem tud arról a kabátról és sapkáról sem, amit a zászló égetésekor rajta volt. Homályos emlékei ellenére kijelentette, hogy népre, fajra, vallásra vonatkozóan nem tett kijelentést. Később, amikor már otthonában a televízióban látta a képeket önmagáról, azt mondta:" ez nem az én énem". "Egy bestiális embert láttam, családommal együtt rémülten figyeltem ezt az embert" - tette hozzá. M. Giorgio Richard közölte, hogy "szervezett provokációnak" tartja azt, ami vele történt.

B. Miklós vallomásában azt hangsúlyozta: nem ért egyet a váddal, szerinte nem történt bűncselekmény. Azt állította, hogy az egész világon égetnek zászlókat, de emiatt nincs felelősségre vonás. A Tilos Rádió elleni demonstrációra azért ment el, mert politikai hovatartozását akarta kinyilvánítani. Mint mondta: "a nemzeti oldal gondolkodását felvállalja."

A 40 éves férfi elismerte, hogy kormányellenes és más jelszavakat skandáltak, "de zsidóságról nem volt szó". Elmondta, hogy a Tilos Rádiót nem hallgatja, az ismerőseitől tud az abban elhangzottakról. A bíró kérdésére leszögezte, hogy a Tilos Rádió és a cionizmus között összefüggés van. Azt is elmondta, hogy ő a cionizmus világuralmi törekvéseivel nem ért egyet. Magáról a zászlóégetésről először azt mondta, hogy a "fekete ruhással" (F. Zoltán) fogták együtt a zászlót, majd a felvételek alapján elismerte, hogy mégsem ő volt.

A szerb-montenegrói állampolgárságú F. Zoltán, aki a demonstrációra az izraeli zászlót hozta, kijelentette: nem érzi magát bűnösnek, s tettét szimbolikus üzenetnek szánta a Tilos Rádió és a mögötte lévő körök felé. Arról, hogy miért esett választása éppen az izraeli zászlóra, F. Zoltán azt mondta: "úgy éreztem, hogy olyan körök vannak a rádió mögött, ami összefüggésben van a zászlóval.

Megemlítette, volt már arra példa Magyarországon, hogy izraeli zászlót égettek. Az egyiket végig is nézte 2002. április 8-án a Parlament előtt, ahol palesztinok és szimpatizánsaik tiltakoztak a népüket sújtó izraeli agresszió ellen. Hozzátette még, hogy "a tévében is nap mint nap lehet látni ilyet". A tárgyalást vezető bírónő kérdésére, vajon ura volt-e cselekedeteinek, F. Zoltán nem tudott válaszolni.

A Pesti Központ Kerületi Bíróságon a Tilos Rádió előtti zászlóégetéssel gyanúsított M. Giorgio Richard, B. Miklós és F. Zoltán vallomástétele után az incidens szemtanúinak meghallgatásával folytatódott hétfő délután a tárgyalás. Egy kerületi televízió munkatársa, K. F. elmondta: a demonstráción egy ismeretlen férfi vette elő az izraeli zászlót, majd egy másik résztvevővel együtt meggyújtotta. A tömegből biztatták a fotósokat, hogy fényképezzék az égő zászlót.

"Provokációnak éreztem" a zászlóégetést, a felhergelt tömegben egyszer csak megjelenik egy ismeretlen, előkerül egy izraeli zászló, majd az ismeretlen eltűnik - mondta K. F. tanú, aki hozzátette: "10-15 másodpercet töltött ott az ismeretlen, előfurakodott, odaadta a zászlót és el is tűnt". Elmondta, hogy ő egy kerekebb arcú fiatalemberre emlékszik, aki hasonlít ugyan F. Zoltánra, éppen ezért nem biztos benne, hogy ő volt az az ismeretlen, akit a tüntetésen látott.

D. L. tanú vallomásában elmondta, félelmet váltottak ki benne a Tilos Rádióban elhangzottak. A zászlóégetéssel kapcsolatban közölte: látta, hogy egy csoport egy Tilos Rádiós pólót éget, majd megjelent egy izraeli zászlót lengető férfi, akit arra szólított fel, hogy "erre itt nincs szükség". D. L. szerint ezzel azt próbálta megakadályozni, hogy mindez rossz fényt vessen a demonstrációra. Közlése szerint a zászlót hozó férfi ekkor eltűnt, és egy másik demonstráló - akiben M. Giorgiót ismeri fel - gyújtotta meg a zászlót. Hétfőn délután negyed négykor a tárgyalást M. Giorgio vérnyomásproblémájára való tekintettel felfüggesztette a bíróság.

Funk Sándor, a Nyírő Gyula kórház addiktológiai osztályának vezetője M. Giorgio Richard vallomásával kapcsolatban elmondta, hogy nem cukorka, illetve drog, hanem úgynevezett regresszív tudatállapot idézhette elő a vádlott viselkedését.

"A regresszív állapot azt jelenti, hogy az egyébként fejlett, harmonikus és jól integrált személyiség lejjebb megy egy szinttel vagy kettővel és szocializálatlanná válik" (...). A televízióban bemutatott felvételek alapján "nem láttam, rajta, hogy drogok befolyásolták volna a mozgását, arcát, mert koordináltan cselekedett, abszolút összhangban volt az ott kialakult hangulattal" - mondta Funk Sándor.

Funk Sándor kiemelte: regresszív tudatállapot alakulhat ki például tüntetéseken vagy stadionokban egy futballmeccset követően, de akár egy érettségi találkozón is. A kábítószeres befolyásoltságról elmondta: "agresszivitást kokain, angyalpor és speed okozhat, valamint az alkohol (...), de olyan mértékű tudatbeszűkülést nem, hogy az illető ne tudja, mi történik".

Tudatzavart, vagy tudatszűkűlt állapotot nyugtató tíusú drog okozhatna, mint a heroin vagy valamilyen nyugtatószer, esetleg a szipózás, "de ezt észre lehetett volna venni, mert ezek a mozgást mindenképpen befolyásolják, lelassítják, álmos tekintetet, egyfajta érdektelenséget okoznak".

Az ügyészség még pénteken kezdeményezte a gyorsított eljárás lefolytatását B. Miklós 40 éves, M. Giorgio Richard 27 éves budapesti lakosok, valamint F. Zoltán 25 éves, jugoszláv útlevéllel rendelkező férfi ellen, miután a BRFK garázdaság bűncselekménye elkövetése megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a három férfi ellen.

A tárgyalás előtt reggel több rendőrségi kisbusz és rendőrautó vonult ki a bíróság elé, ám a per eredetileg meghirdetett kezdő időpontjára már csak két rendőrautó és két posztoló rendőr maradt az épület előtt.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói arról számoltak be, hogy a tárgyalóterem előtt több tucatnyian várakoztak, közülük néhányan nemezsüveget viseltek. Egyikük "Nem garázdaság, nem izgatás, kőkemény nemzeti igazság" - feliratú táblát emelt a magasba. A rendőrséghez bejelentés érkezett, hogy a tárgyalás kapcsán nagy érdeklődés várható - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfő reggel.