MSZP-s a leggazdagabb, MDF-es a legszegényebb képviselő

Vágólapra másolva!
Kedd reggeltől hozzáférhetőek az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai. Ebből kiderül, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök egy év alatt tízmillió forinttal és 10 ezer dollárral gyarapította vagyonát. Orbán Viktornak pedig a Fidesz havi 109 ezer forinttal csökkentette pártelnöki fizetését, ám tavaly megjelent könyvéért 18 millió forintot kapott. A leggazdagabb képviselő az MSZP-s Kapolyi László, akinek ugyan papíron se lakása, se autója, de több százmillió forintja van. A legszegényebb az MDF-es Szászfalvi László, aki még az autóját is hitelre vette.
Vágólapra másolva!

Medgyessy 12 millióval gyarapodott egy év alatt

A ház a feleség nevén van

A miniszterelnöknek saját bevallása szerint három ingatlanja van, vagyonnyilatkozatában nem szerepel azonban az a svábhegyi ház, amelyben jelenleg él, mert az felesége nevén van. Medgyessynek saját autója nincs, vagyonát értékpapírokba fektette be: jelenleg 118 millió forintot ér biztosítása, ami tavaly még 125 milliót ért. Értékpapírban 100 millió forintja van a miniszterelnöknek, egy évvel ezelőtt 83 millió forintot értek az állampapírjai. Takarékbetétben idén 800 ezer forintja van a kormányfőnek, míg tavaly 515 ezer forintja volt. Vastagodott a devizaszámlája is: míg tavaly még csak 15 ezer dollárja volt, idén már 25 ezer. E szerint a miniszterelnök vagyona 10 millió forinttal és 10 ezer dollárral nőtt 2003 februárja óta. Nőtt Medgyessy havi keresete. Jövedelme, mint miniszterelnök, havi bruttó 990 ezer forint, emellett képviselőként 198 ezret kap. Tavaly 693 ezer forintot kapott kormányfőként és bruttó 82 500 forintot képviselőként.

Kovács László adósságait és megtakarításait is növelte

Az MSZP elnöke, külügyminiszter két lakásban is rendelkezik tulajdonrésszel: a XII. kerületben egy 104 négyzetméteres sorházi lakás fele az övé, emellett egy I. kerületi 70 négyzetméteres lakás egynegyede is Kovács Lászlóé. Jelentősebb egyéb vagyontárgyként említi a lakás berendezését és a háztartási gépeket. A külügyminiszter növelte megtakarításait, de ezzel párhuzamosan adósságát is. Értékpapírban 8,6 millió forintja van, szemben a tavalyi nyilatkozatban szereplő 5,7 millióval szemben. Eltűnt a korábbi nyilatkozatban még szereplő 650 ezer forint készpénz is. Kovács tartozásai is növekedtek, most ugyanis 7 millióval tartozik egy banknak, korábban viszont 5,7 millió forint volt az adóssága. Kovács keresete nem változott. Miniszteri fizetése - akárcsak tavalyi vagyonnyilatkozata szerint - 780 ezer forint. Pártelnöki keresete sem növekedett, havi 230 ezret kap az MSZP-től.

Kiss Péternek csak a fizetése nőtt

Kiss Péter kancelláriaminiszer vagyona gyakorlatilag csak a fizetésemelésével nőtt. Csakúgy, mint 2003-ban, a mostani vagyonbevallásában is szerepel egy 75 négyzetméteres újpesti ingatlan, ami felerészben a tulajdona. Emellett szintén 50 százalékos tulajdonrésze van egy budafoki, 168 négyzetméteres lakóházban, amelyet évekkel ezelőtt vett. Továbbra is az 1998-ban vett Peugeot 406-osa van a miniszternek. Életbiztosítása 2 és fél millió forintot ér, emellett rendelkezik 2,3 millió forint készpénzzel és 2,5 millió forinttal folyószámlán. Miniszterként 2003-ban 783 ezer forintot keresett havonta, 2004-ben ez 1.106.800 forintra nőtt, bár a fizetésemelést neki is fel kellett ajánlania. Juttatásként mobilt, kéziszámítógépet és a többi képviselőhöz hasonlóan laptopot kap.

Hiller eladott egy telket

Hiller István megvált egy soproni beépítetlen földdarabtól az elmúlt évben. Ezzel párhuzamosan korábbi 1,2 milliós megtakarítása 4,5 millió forintra nőtt. Továbbra is résztulajdonosa a kulturális miniszter egy VI. kerületi, 113 négyzetméteres, egy soproni 137 négyzetméteres lakásnak és egy kővágóörsi üdülőnek. Hiller rendelkezik még egy Volkswagen Ventóval. Adóssága nem csökkent, továbbra is 450 ezer forint lakásrészlettel tartozik. Miniszteri fizetése havi 1 millió 106 ezer forint, de ebből minden hónapban felajánl 322 ezret egy mozgássérülteket támogató egyesületnek. Juttatásként 2002-től mobiltelefont, kézi számítógépet és laptopot kap.

Magyar Bálint házat vásárolt

Egy II. kerületi házat vásárolt az SZDSZ-es oktatási miniszter tavaly, és eladott egy másik, tulajdonában lévő II. kerületi házat. Felvett 30 millió forint lakáshitelt. Megtartotta perőcsényi üdülőjét. Jelentősebb vagyontárgyai ugyanazok, mint egy évvel korábban: továbbra is egy XVIII. századi festő, Jan Pupeczky festménye az egyik legértékesebb ingósága, de emellett az övé maradt Szemere Bertalan íróasztala is. Korábbi megtakarításai csökkentek, de maga Magyar sem tudja, pontosan mennyivel. Tavaly 3 milliós takarékbetétet vallott be - amelynek felerészben ő a tulajdonosa. Mostani nyilatkozata szerint 1-2 millió forint van a családi számlán. Miniszteri fizetése havi 784 ezer forint, emellé juttatásként még egy laptopot kapott használatra, 655 ezer forint értékben.

Juhász házat vett, de szolgálati lakást is kap

Forrás: [origo]
A miniszter feleségével és apósával vette a 240 négyzetméteres házat

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter eladta I. kerületi lakását, és a XII. kerületben apósával és feleségével közösen vett egy 240 négyzetméteres családi házat. A házvásárlás után 6-800 ezer forint maradt takarékbetétben, de 15 milliós lakáshitelt vett fel a miniszter feleségével közösen. A házvásárláshoz szüleitől 2 millió forintot kapott. Juhász fizetése 700 ezer forint volt 2003-ban. 2004 től 1,1 millióra nőtt keresete, de a két összeg közötti különbözetet felajánlja jótékony célra - ahogyan ezt a miniszterelnök korábban kérte minisztereitől. Juttatásként szolgálati lakást, autót és mobiltelefont kap miniszterként, emellett képviselőként is kap mobilt.

Kökény lakáshitelt vett fel

Az egészségügyi miniszter, Kökény Mihály felerészben tulajdonosa egy 98 négyzetméteres lakásnak, illetve garázshelynek, amelyet 2003-ban vettek. Értékpapírban közel 6 millió forintja, takarékban pedig 250 ezer forintja van. Tavaly még nem volt tartozása, azóta azonban felvett 15 millió forintos lakáshitelt. Miniszterként 784 ezer forintot keres, juttatásként mobilt, kézi számítógépet és laptopot kapott. Kültagja a MED-CHEM Bt-nek.

Burány visszaadta tartozása felét

Burány Sándor munkaügyi miniszternek egy 67 négyzetméteres lakás fele van a tulajdonában. Emellett 2 millió forintnyi megtakarítása és 3,4 millió forint jelzáloghitele van. Tavaly ez még több mint 6 millió forint volt. Miniszteri fizetésén felül juttatásként mobilt, kézi számítógépet és laptopot kapott 2003-ban.

Németh Imre 25 ezerrel tartozik egy banknak

Németh Imre földművelésügyi miniszter tulajdonában van egy 54 négyzetméteres, XVII. kerületi lakás fele, valamint Vasváron 12,8 hektár szántó és 4 hektár erdő. Két autója van, egy Renault 19 és egy Skoda 120L. 1,4 millió forintja van befektetési jegyben, 10,4 millió kamatozó kincstárjegyben, folyószámláján 480 ezer forint, devizában 1,1 millió forintja van. Ennek ellenére tartozik 25 ezer forinttal egy banknak - áll a vagyonnyilatkozatában. Miniszterként Németh 840 ezer forintot keres havonta, juttatásként laptopot kapott.

Keller László saját zsebét is átvilágította

Forrás: MTI/Kovács Attila
Keller még az ajándék bögrét is bevallotta

Keller László közpénzügyi államtitkár egy diósdi, 55 négyzetméteres lakással lett gazdagabb, amelyet 2003-ban vett. Emellett egy 72 négyzetméteres budaörsi ingatlan tulajdonosa, amelyet 1998-ban vett. Továbbra is 6 éves Ford Escortjával közlekedik a vagyonnyilatkozata szerint az államtitkár. Ezen kívül félmillió forintos életbiztosítása van, folyószámláján 5,7 milliója van, devizában pedig 900 ezer forinttal rendelkezik. Emellett felvett 2003-ban 10,5 millió forint hitelt is. Politikai államtitkárként 624 ezer forintot keres havonta. Felelős közpénzügyi államtitkárként vagyonnyilatkozatában egyéb jövedelemként még a bankszámlán lekötött pénz kamatozását is feltüntette, évi 80 ezer forint értékben. Juttatásként a képviselői laptopon kívül mobiltelefon és kézi számítógép is jár neki. Az államtitkár számtalan ajándékot kapott 2003-ban, sportfelsőt 3000 forint értékben, két darab törölközőt 2000 forintért, egy 20 ezer forintos tokaji bort, két darab bögrét 2000 forintért, boros készletet (5000 forint), könyvet (20 000 Ft), lovasképkészletet (20 000 Ft), 5 darab falinaptárat (10 000 Ft), pálinkáskészletet (10 000 Ft), 3 darab whiskyt (12 000 Ft), Plussz ajándékcsomagot (2000 Ft), uniós bélyeget (5000 Ft), egy tányért (5000 Ft) és egy mini görög szobrot 10 000 forint értékben.

Ötmilliót spórolt Tóth András

Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonságért felelős politikai államtitkára 2003-ban vett egy 96 négyzetméteres XI. kerületi lakást, 1996-ban pedig felerészben örökölt egy 110 négyzetméteres lakást. Továbbra is az 1998-ban vett Opel Vectra van a tulajdonában. Takarékban 8,2 millió forintja, készpénzben pedig 1,2 milliója van. Politikai államtitkárként 857 800 forintot keres. Juttatásként mobiltelefont, kézi számítógépet és laptopot kapott.

Szekeres egy terepjáróval gazdagodott

Szekeres Imre, a MeH politikai államtitkára, az MSZP alelnöke lecserélte Peugeot-ját egy Freelanderre, amelyet 2002-ben vett felesben. Ezenkívül Pesthidegkúton van egy 777 négyzetméteres telke, rajta 185 négyzetméteres házzal, amelynek 50 százalékos tulajdonosa. Befektetési jegyben 8,2 milliója van, életbiztosítása pedig 2,7 milliót ér. FoOlyószámláján 1,9 millió forintja van. Juttatásként mobilt, kézi számítógépet és laptopot kapott.

Baja értékpapírban tartja pénzét

Baja Ferenc államtitkárnak Nyíregyházán 72 négyzetméteres lakás fele van a tulajdonában, illetve egy 20 négyzetméteres garázs van a felesége nevén. Szintén a feleség nevén van egy nyírszőlősi, 3300 négyzetméteres termőföld is. 2002-ben örökölt szántót és gyümölcsöst is. Bajának 2000 óta egy Peugeot 206-osa van. Spórolt pénzét értékpapírban tartja, 700 ezer forintja van befektetési alapban, 2 milliója értékjegyben. Folyószámláján 14,8 millió forintja, készpénzben 2,1 milliója van, mindez feleségével közösen. Államtitkárként havi 624 ezer forint fizetést kap. 10 százalékban kültag a CON-IMPEX Consulting GmbH-ban. Juttatásként mobilt, 160 ezerért kézi számítógépet és laptopot kapott 2003-ban, utóbbi 655 ezer forintot ér.

Most csak azoknak a minisztereknek a vagyonnyilatkozatát hozták nyilvánosságra, akik képviselők is. A nem képviselő tárcavezetők vagyoni helyzetét legkorábban tavasszal ismerhetjük meg.