Mádl hagyná, a kormányfő leváltaná az ORTT-elnököt

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter miniszterelnök új embert szeretne látni az Országos Rádió- és Televízió Testület élén, Mádl Ferenc köztársasági elnök viszont a jelenleginek hosszabbítaná meg mandátumát. Az ORTT elnökét közösen kell jelölniük, jelöltjükről pedig az országgyűlésnek kell szavaznia.
Vágólapra másolva!

Mádl Ferenc köztársasági elnök Hajdu Istvánt, a grémium jelenlegi vezetőjét javasolja az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) elnökének, és erről levélben tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt. Mádl szóvá tette, hogy előbb értesült a sajtóból, mint a kormányfőtől, hogy Medgyessy Kavas Istvánt, Weber Judit médiajogászt vagy Wisinger Istvánt jelölné a posztra. Kavas miniszterelnöki tanácsadóként az új médiatörvény kidolgozásában vesz részt, Wisinger pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.

Medgyessy szóvivője útján jelezte, hogy a jövő héten valamikor találkozni szeretne Mádl Ferenccel. "A szükségesnek tartott megbeszélés lehetőséget ad majd arra, hogy más aktuális kérdések megvitatása mellett az ORTT vezetőjének személyével kapcsolatban is megtörténjék a szükséges egyeztetés." - mondta az MTI-nek Gál J. Zoltán kormányszóvivő a miniszterelnök és a köztársaásgi elnök között kibontakozó vita várható fejleményéről.

A Körmendy-Ékes Judit lemondása miatt tavaly megválasztott Hajdu Istvánt a köztársasági elnök javasolta, aki nem találta alkalmasnak Medgyessy akkori jelöltjeit. Hajdura végül nemcsak a Fidesz és az MDF, hanem egységesen az MSZP-frakció is igennel szavazott, egyedül az SZDSZ nem támogatta. Hajdu korábban a Magyar Rádió elnöke volt, és sok bírálat érte őt például a szélsőségesnek tartott Vasárnapi Újság című műsor miatt.

"Nagy vezetői tapasztalata, a média világában kiemelkedő ismerete és gyakorlata van; évekig volt a Magyar Rádió elnöke, működését a kiegyensúlyozottság, a fontos döntések jó alakítása jellemezte; szemléletében a klasszikus baloldaliság képviselőjének tekinti magát, de pártatlanságát, a jogállamiság és a törvényes cselekvés elveit és feltételeit általános elismerés mellett valósította meg" - indokolta Mádl közleményében Hajdu támogatását. Szerinte "Hajdu István nem egész egy éve mostani nehéz ORTT-elnöki feladatait is a jog és a kiegyenlítő mérsékeltség bölcsességével végezte; nyilvános megnyilatkozásai is ennek jegyében alakultak." Mádl szerint ezért Hajdu Istvánt most leváltani igazában nehezen indokolható.

Az ORTT elnökének és tagjainak február végén jár le négyéves megbízatásuk.