Meglepte a diákokat az emelt szintű érettségi

Vágólapra másolva!
"Idegesítő" - így jellemezte az egyik budapesti gimnázium diákja az emelt szintű érettségit. A középiskolások kedden próbálhatták ki a jövőre induló nehezített vizsgát, amiért sok pluszpont jár a felvételin. A diákok szerint a feladatok könnyebbek voltak, mint a felvételi, mégis akad olyan, aki jövőre nem vállalja majd a nehezített vizsgát. Meglepték ugyanis őket a - főleg a matek-példasorban szereplő - szokatlan feladatok. Volt, aki viszont arra panaszkodott, hogy az új rendszer nincs kidolgozva, ezért sok fontos kérdés a tanárok és a diákok számára is homályos.
Vágólapra másolva!

"Halál volt" - mondta izgatottan a budapesti Toldy Ferenc gimnázium egyik diákja, miután befejezte a próbaérettségit. A középiskolások kedden kipróbálhatták az emelt szintű érettségi vizsgát, amit először jövőre választhatnak majd a végzősök. Az emelt szintű érettségi lényege - amellett, hogy pótolja a felsőoktatási felvételit - a sok megszerezhető pluszpont. A vizsgafeladatok nehezebbek lesznek, mint a középszintű feladatsorban, de a diákok szerint még is így is könnyebb az emelt szintű érettségi, mint a felvételi. Többen mégsem választják majd ezt a lehetőséget.

"Idegesítők a feladatok" - panaszkodott a harmadikos Gründisch Gusztáv, aki az emelt szintű matekérettségit próbálta ki. Szerinte kicsit szokatlan, más típusú feladatok voltak a próbavizsgán, mint egy hagyományos érettségin. "A régiben csak ki kellett számolni a végeredményt" - mondta, most viszont a grafikonos és táblázatos feladatok komoly fejtörést okoztak a többségnek, mert kevés ilyet gyakoroltak év közben. Gusztáv abban bízik, hogy elkerülheti jövőre az emelt szintű érettségit, a pluszpontok nélkül is bejut választott szakjára, a közlekedésmérnökire.

A diagramokra és táblázatokra panaszkodott az egyszerűen csak Kristófként bemutatkozó fiatalember is. Neki így sem okozott gondot az emelt szint, sőt könnyebbnek érezte a feladatokat, mint a felvételi példasort. Ráadásul - mint mondta - a nehezített vizsgával szerezhető "plusz hét felvételi pont sem rossz". Ezzel együtt szerinte korai azon gondolkodni, hogy melyik érettségit válassza, mégiscsak jövőre lesz az igazi megmérettetés.

Nem volt mindenki ilyen nyugodt. Egy fiú, aki szintén matekból tett próbát, először lazán csak annyit mondott érdeklődő társainak: "primitív volt". Aztán azért mégis beismerte, annyi gond azért volt, hogy nem tudta az elméletet. "A végén kiderül, hogy elcsesztem az egészet" - borult ki évfolyamtársnője a feladatok rövid átbeszélése után.

"Nem értem, miért nem lehet kitalálni egy rendszert teljesen és csak utána bevezetni" - panaszkodott egy magyarból próbálkozó lány. "Van egy csomó kérdésünk, amire a tanárok sem tudnak válaszolni, de nem azért, mert hülyék" - mondta. Szerinte sok a homályos elem az új rendszerben. Nehéz például eldönteni, hogy egy középszintű - hagyományos - érettségin szerzett ötös vagy egy emelt szintű kettes ér-e majd többet a felvételi pontszámításnál.

A feladatsorokkal viszont nem volt problémája. Bár az Ember tragédiájá-val voltak gondjai, szerinte nem olyan nagy baj, ha kicsit rosszabbul sikerülnek a próbaérettségik. "Lehet, hogy könnyebb lesz jövőre, ha most mindenki rossz eredményt ér el" - mondta mosolyogva.

Sáling Gergő