Fácánnal vagy borzzal vagy kutyával küzd a baranyai tigris

Vágólapra másolva!
Baranyajenőn már csak Remete bácsi kételkedik a tigris létezésében. Többen látták, és videófelvétel is készült róla, sőt, már a szomszéd faluban is többeknek volt tigris-közeli élménye. A helyieket inkább szórakoztatja, mint megijeszti a vadállat feltűnése. Csalikat raktak ki neki, és csütörtök éjszaka megpróbálták elkapni. A kommandósok hétkor másztak fel a vadlesekre, de a tigris nem bukkant fel. A hajtóvadászat folytatódik.
Vágólapra másolva!

"A barátnőmmel, Zsuzsával láttuk. Később Orsós István is odajött, és ő is látta. Amikor rázoomoltam, akkor sem volt egyértelmű, hogy most csíkos-e, de más ilyen zömök és nagy kerekfejű állat nem él itt." - mondta az [origo]-nak az egyik szemtanú, aki videóra is fölvette a baranyai tigrist. Sümegi Lászlóné kedden látta az állatot, a 497 lakosú Baranyajenő focipályáján, este néhány perccel nyolc után. Nem tett hivatalos bejelentést, mert a falubeliek közül többen hitetlenkedtek, és azt mondták, biztosan őz volt. Végül valaki mégiscsak bejelentést tett a rendőrségen, hogy a faluban tigris járt. A Pécsről kihívott szakértő lábnyomokat talált, és azt mondta, hogy 80 százalék, hogy tigrisé. Szerinte egy éves és 150 kilós lehet.

Sümeginé videófelvételén - melyen egy homályos állat, de a szakértő szerint nagy valószínűséggel tigris látszik -, illetve Zsuzsa és István beszámolóján kívül is egyre több jel utal arra, hogy valóban tigris járkál Baranyában. Először múlt pénteken látta a tigrist egy bükkösdi hat éves kislány. Bükkösd húsz kilométerre délre van Baranyajenőtől, az állat tehát észak felé kószált a hét elején. A lábnyomon kívül széttépett állatok maradványai is utalnak a tigris létezésére. Van, aki széttépett borzról tud, a polgármesternek azt mondták a vadászok, hogy egy fácánt kapott el, míg több falubeli gyerek állította, hogy a kommandósok tegnap egy elejtett fiatal szarvasbikáról beszéltek. A gyerekek a fácánról is tudnak: "ahhoz hozzá se nyúlt, csak a gyilkolás kedvéért ölte meg".

"Amióta volt a tévében, már mindenki elhiszi, kivéve Remete bácsit, aki fel volt háborodva, hogy nem mehet haza." - mondta a falu kocsmájában valaki. A Remete bácsinak nevezett férfi épp azon a dombon él, ahol a tigris a feltételezések szerint mostanában van. Az idős férfi évek óta egyedül lakik az Öreg-hegyen, ezért hívják a faluban Remete bácsinak. Szerda délután bejött a faluba valamiért, de este már nem engedték haza.

Szerda este ugyanis több tucat vadász és mesterlövész (utóbbiakat a helyiek kommandósoknak nevezik) érkezett a faluba tigrisvadászatra. A nyomok alapján a hatóságok komolyan veszik a tigris-veszélyt, és lezártak egy öt négyzetkilométeres területet a falutól délre. Itt van Remete bácsi háza is. Szerdán kezdték a vadászok a kutatást a tigris után, csütörtökön csalikat is kiraktak, de hiába. Éjszaka keresik csak, nappal nem érdemes tigris után járni, mert a szakértő szerint ilyenkor elrejtőzik és alszik. Nappal nem is őrzik a lezárt részt, de mindenki tudja a faluban, hogy arrafelé tigris-veszély van. A környéken a rendőrök sűrűbben járőröznek.

"Vérrel jelölték ki a területet." - mondta egy jól értesült baranyajenői férfi. Hogy a vadászok ne veszítsék el az állatot, a gyanús területen csalikat raktak ki a tigrisnek. "Valaki felajánlott egy disznót, azt vágták szét és rakták ki." - mesélték többen is, és a hírt megerősítette az [origo]-nak Bakurecz József polgármester is. A csalidisznóról csütörtökön több pletyka is terjedt a faluban. "Jól átverte a vadászokat! Arra látták (mutatott nyugat felé forrásunk) aztán odamentek a vadászok, erre az tett egy kört, és megette a disznót, amíg amott keresték." A csel hírét azonban egy helyi vadász nem erősítette meg, azt mondta, hogy csütörtökön még színét sem látták az állatnak. A polgármester úgy tudta, hogy a disznót valójában rókák dézsmálták meg, de nagy része megmaradt, és este még fontos csali lehet.

Este hétkor a vadászok a csalikkal körberakott vadlesekre másztak, és reggelig várták a tigrist. A kommandósok infrás távcsővel felszerelt puskákat hoztak. A várakozás azonban eredménytelen volt, a tigris nem tűnt fel. A hajtóvadászatot ezért tovább folytatják. Altatólövedékkel próbálják majd eltalálni, de lesz náluk éles lőszer is a biztonság kedvéért. Ha sikerül elaltatni, akkor a pécsi állatkertbe viszik majd.