Bethlen és Deák együtt a hamis húszezresen

Vágólapra másolva!
Újfajta hamis húszezer forintosok kerültek forgalomba. A házi készítésű hamisítványokat két módszerrel készítik, az egyik eredménye, hogy a bankó egyik oldalán Bethlen Gábor, a másikon viszont Deák Ferenc látható - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Újfajta, házilagos készítésű hamisított húszezer forintosok kerültek forgalomba - írja a Népszabadság. A bankókat valódi kétezresek papírjára illesztik, ezért jóval nehezebb őket megkülönböztetni az igaziaktól.

A szakértők eddig kétfajta hamis húszezressel találkoztak. Az egyiknél egy ismeretlen eljárással kimossák a valódi kétezer forintosokból a festéket, majd tintasugaras nyomtatóval rányomják a húszezres lenyomatát. A másik fajtánál leválasztják a kétezresek vízjelet is tartalmazó részét a fémszálig, majd hozzáillesztenek egy közönséges fénymásolópapírra nyomtatott álhúszezrest.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója szerint könnyen ki lehet szűrni a házi készítésű hamisítványokat. A kétezres bankók papírjára nyomtatott húszezresnél például meg kell nézni a szorosan a fémszál mellé írt számot, amit a hamisítók nem írnak át. Az a húszezres a hamis, amelyen ez a szám kétezer.

A másik módszerrel készülő hamisítvány nem világít az UV-lámpa alatt, és a valódi pénzre jellemző jelzőrostok sincsenek benne. Ha azonban nincs a közelben UV-lámpa akkor is könnyen leleplezhetők, mivel a vízjelet hordozó részen a kétezer forintosokra jellemző Bethlen Gábor portré a vízjel, miközben a bankó felületén Deák Ferenc képe van - írja a Népszabadság.