Feljelentés Rapcsák András családja ellen

Egy névtelen feljelentés alapján vizsgálatot kezdett a Csongrád Megyei Főügyészség nyomozó hivatala a Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester családjának tulajdonában álló Nitor Rt. ingatlanvásárlásával kapcsolatban. Egyelőre azt vizsgálják, hogy fennáll-e a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja. Rapcsák szerint újabb médialufiról van szó. Szájer József, a Fidesz-frakció vezetője indokolt esetben kiadná a képviselő mentelmi jogát. A névtelen feljelentő felfedte kilétét, tegnap kiderült, hogy Mónus Áron fordult az ügyészséghez.

A múlt héten kapott névtelen feljelentés alapján vizsgálatot indított a Csongrád Megyei Főügyészség nyomozó hivatala Rapcsák András felfüggesztett hódmezővásárhelyi polgármester, fideszes képviselő családjának telekvásárlási ügyében. Mint ismeretes, a Rapcsák családtagjainak tulajdonában álló Nitor Rt. 1995-ben 2,5 millió forintért vásárolt meg egy telket, amelyet három évvel később 84 millió forintért adtak el a Billa áruházláncnak. Az ügyészségi nyomozó hivatal vezetői nem nyilatkoztak az ügyben. Pigniczki József megyei főügyész-helyettes lapunknak elmondta: a vizsgálat igen kezdeti szakaszban van, jelenleg azt próbálják megállapítani, hogy fennáll-e a bűncselekmény alapos gyanúja. A vizsgálatot azért az ügyészségi nyomozóhivatal és nem a rendőrség végzi, mert feltételezhető, hogy maga Rapcsák is érintett lehet az ügyben.

Rapcsák András az ügyről lapunknak azt mondta: örül annak, hogy végre a főügyészség is bekapcsolódik az ügybe, mert így végre nem az önkormányzati bizottságnak kell nyomoznia. Nem aggódik a vizsgálat miatt, mivel szerinte sokatmondó, hogy az ügy négy hónappal ezelőtti kipattanása óta még mindig csak egy névtelen feljelentésnél tartanak, és még az alapos gyanút sem állapította meg senki. A polgármester úgy véli, hogy ellenfelei a médiát lufihírekre ugratják, és így próbálják lejáratni őt, valamint a családját.

Amennyiben a vizsgálat során a képviselőig eljutnak, a nyomozást fel kell függeszteni és kérni kell a parlamenttől a képviselő mentelmi jogának kiadatását. Szájer József Fidesz-frakcióvezető tegnap érdeklődésünkre, hogy ebben az esetben a Fidesz-frakció hogyan szavazna, azt válaszolta: az a szokás, hogy ilyen esetben módot adnak a képviselőnek, hogy tisztázza magát, ezért Rapcsákot kiadnák. Kivéve, ha kiderülne, hogy politikai indítékú koncepciós ügyről van szó, ám Szájer nem tud arról, hogy jelen esetben erről lenne szó. Úgy tűnik, a Fidesznek nem egységes az álláspontja e tekintetben: a múlt héten Hódmezővásárhelyen járt Várhegyi Attila és Szita Károly, az országos választmány elnöke és alelnöke, valamint Mátrai Márta frakcióvezető-helyettes, akik a Fidesz támogatásáról biztosították Rapcsákot. Hétfőn pedig a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, Surján László fideszes képviselő tett Isépy Tamással közösen szimpátialátogatást Rapcsáknál.

Túri József hódmezővásárhelyi alpolgármester kizártnak tartja, hogy a képviselők közül tette volna valaki a feljelentést. A képviselő-testület május 10-én tárgyalja a Billa- és más ügyeket vizsgáló bizottság jelentését.

(Népszava)

Ajánló:

Adatok a képviselőről.

Korábban:

Az [origo] 1999.április 21-i cikke.