Holnap találkoznak a visegrádi négyek

1999. május 14-én Pozsonyban tanácskoznak a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) kormányfői.

A "Visegrádi Csoport" Magyarország, Csehország, Szlovákia (1993. január 1-ig Csehszlovákia) és Lengyelország intézményesített, lazán szervezett együttműködési kereteként jött létre az állam- és kormányfők szintjén 1991-ben. A regionális szerveződés célja a szétesett szovjet külső birodalom közép-európai részének összefogása, az összehangolt európai csatlakozás elősegítése volt.

A névadó visegrádi találkozót 1991. február 15-én rendezték Budapesten és Visegrádon, Antall József magyar kormányfő kezdeményezésére. Antall József, Václav Havel csehszlovák és Lech Walesa lengyel államfő megállapodtak, hogy évente egy alkalommal hasonló csúcstalálkozót tartanak, és aláírták az együttműködés alapjait rögzítő Együttműködési Nyilatkozatot.


1999 áprilisában Pozsonyban bejelentették, hogy a visegrádi csoport legközelebbi csúcstalálkozóját május 14-én tartják Pozsonyban, egy nappal a közvetlen szlovák elnökválasztás előtt. Abban is megállapodtak, hogy létrehozzák a négyek ábécésorrend szerint változó, koordinatív feladatokkal működő elnökségét. Az elnöki feladatokat évente más-más ország látja el, és évente az elnöklő ország ad otthont az együttműködés évi záróeseményének.

(MTI)

Ajánló: