Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerződések fénymásolt példányait mutatta be szerdán. A frakcióvezető a dokumentumokkal azt az állítását kívánta igazolni, hogy a Postabank 1997 novembere és 1998 júliusa között 800 millió forinttal támogatta az - álláspontja szerint Fidesz-közeli - Mahir Citypostert. Győri Tibor, a Mahir elnöke bejelentette: üzleti titok megsértése miatt büntetőfeljelentést tesz a frakcióvezető ellen.

Kuncze hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában azt állította, hogy a kormányalakítás előtti 8 hónapban a Fideszhez közel álló vállalkozások több mint 1 milliárd forintot "vittek ki" a Postabankból, a kormányalakítás napján pedig 250 millió forintot. "A dolog kétszereplős: az egyik fél minden esetben a Postabank, a másik fél pedig valamelyik Fideszhez közel álló cég. Ezeknek a szerződéseknek az összértéke a kormány meg- alakulását megelőző nyolc hónapon belül több
mint egymilliárd forint volt" - mondta Kuncze.
Kuncze Gábor mai beszámolója szerint a cég 49 százalékos tulajdonrészéért kifizetett 380 millió forinton túlmenően a Postabank - leányvállalatain keresztül - összesen 266 millió forint értékben kötött reklámszerződéseket a Mahir Cityposterrel, annak megvétele után pedig a Mahirnak 154 millió forintot fizett a névhasználatért. A Mahir Cityposter "Fidesz-közeliségét" Kuncze Gábor azzal magyarázta, hogy a választási kampány alatt Simicska Lajos, a Fidesz korábbi gazdasági igazgatója, az APEH jelenlegi elnöke volt a Mahir vezetője, aki a párt győzelme után Győri Tibornak, a Fidesz régi jogtanácsosának adta át helyét. Elmondása szerint Simicska Lajos a B-Reklám nevű cégen keresztül tulajdonosa a Mahirnak, jogait a választások óta felesége gyakorolja. A frakcióvezető érvei között az is szerepelt, hogy a Cityposter felügyelő bizottságának tagjai Győri Tibor mellett Nagy Attila, az úgynevezett "Josip Tot féle eladások ügyvédje", Hantosi Ferenc, a Szerencsejáték Rt. jelenlegi elnök-vezérigazgatója, illetve az a Liszkay Gábor volt, aki korábban állami alkalmazottként "eladta" a Mahirnak a Magyar Nemzet és az Új Magyarország kiadási jogát.
Kuncze Gábor közölte: Nagy Attila nemrégiben átadta felügyelő bizottsági helyét Tóth Mariannának, aki a Magyar Hitelbanknál - állítása szerint - a Fidesz-közeli cégek hiteleit intézte, és ma is ügyvezető igazgatója a Fidesz pártvállalatának, a FICO-nak. A szabaddemokrata politikus emellett azzal érvelt, hogy a választási kampány időszakában a Mahir Cityposter tulajdonában lévő plakáthelyeket többnyire a Fidesz hirdetései foglalták le. A bemutatott szerződés-másolatok szerint 1997. november 6-án 25 millió forintos reklámszerződés született oszlopok és plakáthelyek bérbevételére, amelyet 1998. január 1-jén újabb, 120 millió forintos megállapodás követett.

Kuncze Gábor közölte: bár az utóbbi szerződés az egész 1998-as évre vonatkozott, az 1998. február 1-je és május 31-e közötti időszakra újabb, 78.4 millió forintos Postabank megrendelést kapott a Cityposter. 1998. július 8-án - a kormány megalakulásának napján - ismét oszlopokra és plakáthelyekre kötöttek szerződést, ezúttal 43 millió forint értékben. A frakcióvezető tudatta emellett: miután a Postabank 1998. március 4-én megvásárolta a Mahir Citypostert, szerződésben vállalta, hogy további 101 millió forintot fizet a névhasználatért. - 1998. július 9-én, vagyis a kormány megalakulásának másnapján ezt az összeget újabb szerződéssel 154 millió 750 ezer forintra emelték - közölte Kuncze Gábor.
Szalay Gábor országgyűlési képviselő a Cityposter eladására tért vissza. Kifejtette: a 14,7 millió forint értékű tulajdonrész a cég mérlegének tükrében sem ért 380 millió forintot, a társaság ugyanis 206 millió forintos mérlegfőösszeggel rendelkezett, amelyből 58 millió forint volt a forgóeszköz aránya. A cég saját tőkéje 46,5 millió forint volt, a fennmaradó háromnegyedrész hitelekből és a megrendelők előlegeiből állt össze, az adózás előtti nyereség pedig 1997-ben 18,9 millió forint volt.
- Ilyen adatok mellett egy bank még a hitelnyújtást is meggondolja - vélekedett Szalay Gábor. A képviselő szerint állítását az is bizonyítja, hogy a Mahir nem élt többször meghosszabbított - legutobb május 31-én lejárt - visszavásárlási jogával, és jelek szerint olyan piaci szereplőt sem talált, akinek az opciót értékesíthette volna. Szalay Gábor arra gyanakszik, hogy a Mahir előbb-utóbb a névértékhez közeli áron visszavásárolja a céget, amely - Szalay szerint - valóságos "aranybánya" lehet, mivel Hantosi Ferenc ma a Szerencsejáték vezetője, és a cég hirdetőhelyein jelenleg is számos szerencsejáték hirdetés látható városszerte. A szabaddemokrata politikusok további, a Postabank és más "Fidesz-közeli cégek" kapcsolatára vonatkozó információt ígértek, amelyek elmondásuk szerint jelenleg még feldolgozás alatt állnak. Emlékeztettek arra is, hogy frakciójuk parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Postabank konszolidációjának ügyében.
Győri Tibor, a Mahir elnöke újságíróknak nyilatkozva nem vitatta a dokumentumok hitelességét. Közölte ugyanakkor: valós, értékarányos szerződésekről van szó, amelyeket a cég minden esetben teljesített. Bejelentette: üzleti titkok megsértése miatt büntetőfeljelentést tesz a szabaddemokrata frakcióvezető ellen. - Remélem, Kuncze úr nem bújik mentelmi joga mögé - közölte. A Mahir elnök valószínűsítette, hogy az rt. vagy visszavásárolja a Citypostert, vagy pedig befektetőt keres az opciós jog értékesítésére.
Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában cáfolta, hogy pártjának valaha is köze lett volna a Postabankhoz. Orbán hozzátette:
nem tud mit kezdeni azzal a kifejezéssel, hogy "Fidesz-közeli cégek". Érvelése szerint ma bizonyos szempontból valamennyi cég ebbe a
kategóriába tartozik, mivel ők alakítják a gazdaságpolitikát és osztják el a támogatásokat.

"Kuncze Gábor nem igazolta állítását, miszerint a Fidesz - Magyar Polgári Párt egymilliárd forintot vett ki a Postabankból a választási kampány finanszírozása céljából", mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.
Elmondta: a Fidesz képviselőcsoportja azt várta Kuncze Gábortól, hogy sajtótájékoztatóján igazolja hétfői állításait, de ezt nem tette meg.
"Kuncze Gábor reklámszerződéseket lobogtatott bizonyítékként, amelyek a Postabank, a Mahir Rt. és a Mahir Cityposter Kft. között köttettek", mondta Rogán Antal, majd hozzátette: ezek a szerződések csak azt bizonyítják, hogy a Mahir Rt. reklámcég.
A politikus közölte: a Fidesz és a Mahir között létezett szerződés a választási kampány időszakában a plakáthelyek bérbevételéről. Az ezekről szóló számlákat és dokumentumokat az Állami Számvevőszék rendben lévőnek találta.

(MTI)

Ajánló:

A cikk mellett megtalálhatja a Kuncze által bemutatott dokumentumokat.