Erősítik a bíróságok védelmét

A bíróságok még nem készültek fel a nagy maffiaperek lebonyolításához szükséges speciális biztonsági intézkedésekre - nyilatkozta lapunknak Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 82 millió forintot költ beléptetőrendszerek, mozgásérzékelők és támadásjelzők felszerelésére. Az utóbbi időben előfordult, hogy fegyverrel szöktettek meg foglyokat a bíróságokról, megfenyegették a dolgozókat, de gyakoriak a bombariadók is, sőt a bajai bíróság előtt történt egy robbantásos merénylet.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) október 6-ai ülésén döntött arról, hogy 82 millió forintot fordít a magyar bíróságok biztonságának fejlesztésére. Az utóbbi időben kialakult közbiztonság tette szükségessé, hogy fokozottabban figyeljünk a bírósági épületek és a bíróságokon dolgozók védelmére - mondta Zanathy János szóvivő, az OIT hivatalvezetője.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára szerint a mai bíróságok technikailag még nincsenek teljesen fölkészülve a szervezett bűnözés elleni perekre. Gondot jelent a különösen veszélyes bűnözők tárgyalásra szállítása. Ez komoly szervezést és közlekedési problémát jelent, még akkor is, ha csak háromszáz méterre kell vinni egy vádlottat. Magyarországon még nincs olyan tárgyalóterem, amelyben a nagy maffiaperekhez speciális ketrecet vagy üvegfalat építettek.

A jelentős ügyek bírái viszonylag gyakran kapnak fenyegetéseket. Ezek azonban ma már nem csak büntetőügyekben jellemzők, hiszen a polgári, sőt a közigazgatási perekben is gyakran milliárdok forognak - fejtette ki az LB főtitkára. Mindenesetre a kiemelt, szervezett bűnözés elleni ügyekben a bírókat és családtagjaikat a rendőrség napi 24 órán át védi.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács most jutott el odáig, hogy az ország 151 bíróságára egységes biztonsági előírásokat dolgozhatott ki - mondta Zanathy János. A 82 millió forintot azok között a bíróságok között osztják fel, amelyeket az utóbbi időben felújítottak vagy átalakítottak, és így már ki lehet építeni a modern biztonsági rendszereket.

Támogatást kap a Komárom-Esztergom és a Baranya Megyei Bíróság, a nagy forgalmú Pesti Központi Kerületi Bíróság és az OIT közös épülete, valamint a tamási, a püspökladányi, a váci, az új egri és a marcali városi bíróság épülete, ahova például az elmúlt években többször is betörtek.

Az OIT szakértői meghatározták, hogy a különböző bíróságokon milyen alapvető biztonsági intézkedésekre van szükség. A helyi bíróságokon mozgásérzékelőket telepítenek a földszinti helyiségekbe. A pénztárba, a bűnjelkamrába, a számítógépes központokba kódos beléptetőrendszert, nyílás-, üvegtörés- és fúrásérzékelőket szerelnek fel.

Az OIT szerint a jövőben kártyaolvasós beléptető rendszerrel lesz célszerű elválasztani a hivatali helyiségeket a mindenki által használható területektől. A tárgyalótermek többségében ma már a bírói pulpituson úgynevezett támadásjelző működik, így ha rendkívüli esemény történik, egy gombnyomással lehet értesíteni az őröket. Az OIT tervei szerint a tárgyalók mellett a panaszirodákban, az iratkezelőkben és az elnöki szakaszon is ki kell építeni a jelzőrendszereket.

Fokozottabb védelmi intézkedéseket tesznek az úgynevezett székhelyi és megyei bíróságokon, ahol a fent felsoroltak mellett csomagátvizsgálót, fémkereső műszereket és kapukat is felszerelnek, emellett zárt láncú videorendszer figyeli majd a tárgyalótermek előtti folyosókat és az épület külső falait is.

A bíróságok a biztonsági személyzet tekintetében még nem követnek egységes gyakorlatot - mondta az OIT szóvivője. Van, ahol saját őrszemélyzet működik, de a hivatalok egy része komoly összegekért külső cégeket alkalmaz. Ezeket nem minden esetben tudják kellőképpen átvilágítani, sokkal inkább a referenciákra hagyatkoznak, így az is előfordult, hogy az egyik őr később vádlottként járt vissza egykori munkahelyekére. Az OIT hosszú távon saját bírósági őrszemélyzet megszervezését tervezi - mondta Zanathy.

A Legfelsőbb Bíróságot ma már bombariadók esetén sem ürítik ki, amióta modern biztonsági rendszert szereltek fel, és a Köztársasági Ôrezred biztosítja az épületet - közölte Lomnici Zoltán. A tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy a bombariadókkal főként tárgyalásokat akarnak elhalasztatni. Bombariadók esetén az őrezred munkatársai átvizsgálják az épületet és környékét, de a biztonsági rendszeren lehetetlen átjuttatni olyan robbanóanyagot, amely komolyabb károkat okozna. A biztonsági érzékelők felszerelése óta is többször találtak az őrök a belépőknél szúró és vágóeszközöket. Az épületet kamerák figyelik, a fontos dokumentumokat pedig a titkos irattárban helyezik el.

A múlt század végén alagútrendszert építettek ki a Fővári Bíróság pincéjében lévő börtön és a mai Néprajzi Múzeum között, ahol akkoriban a Magyar Királyi Kúria működött. A bűnözőket így akkor gond nélkül szállíthatták a tárgyalásokra. Hasonló alagút van a szegedi Csillag börtön és a bíróság épülete között is.

Rendkívüli események

1995. június 20.
Évtizedek óta a tizennégy gyilkossággal vádolt Marinko Magda volt az első vádlott, akit lábbilincsben kísértek a Fővárosi Bíróságon zajló tárgyalásra. A vádlott rendkívüli biztonsági intézkedések mellett a tárgyalás szüneteiben a bíróság épületében lévő egyszemélyes cellában várakozott.

1996. november 29.
A később meggyilkolt Döcher György és társainak elsőfokú ítélethirdetése után az egyik vádlott szünetet kért, mondván, képtelen végighallgatni az igaztalan állításokat. Kérését a bíró elutasította, mire a férfi a teremből kifelé menet ököllel betörte a tárgyaló üvegfalát. A bíró a tárgyalás után úgy nyilatkozott: ha komolyan félnie kell az általa kimondott ítélet következményeitől, abbahagyja munkáját.

1998. november 25.
Pécsett a Baranya Megyei Bíróság épületét és annak környékét megszállták a golyóálló mellényt viselő, állig felfegyverzett, fekete csuklyás kommandósok az Energol Rt. vezetőinek másodfokú tárgyalásán. Az ügyet megtorlástól tartva Pécsett kezdték tárgyalni, mert korábban egy fővárosi bírót megfenyegettek.

1999. január 10.
Két M-52-es típusú, jugoszláv kézigránát robbant este a Bajai Városi Bíróság bejárata mellett. Személyi sérülés nem történt, de az épület több ablaka betört. A rendőrség március 10-én elfogta azt a két garai férfit, akiket a robbantással gyanúsítanak. Mint kiderült, egyikük közelgő tárgyalását szerették volna elnapoltatni.

(Magyar Hirlap)